Zostrelenie letu MH17 nad Ukrajinou, pri ktorom zahynulo všetkých 298 osôb na palube, značne poškodilo vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou. Tento týždeň sme si pripomenuli piate výročie.Reuters
StoryEditor

Odborník na Rusko pre HN: Donbas nebol pre Moskvu cieľom

19.07.2019, 00:00
HN uverejňujú sériu interview z nedávnej bezpečnostnej konferencie Globsec v Bratislave. Dnes má slovo odborník na Rusko Mark Galeotti.

Ukrajina má od mája nového prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý sľubuje zlepšenie vzťahov s Ruskom. Ako hodnotíte tento jeho cieľ?

Na jednej strane sú slová, na druhej skutky. Zelenskyj určite hovorí správne veci. To najdôležitejšie je, že dáva dôraz na to, že oblasti Donbas a Krym musia byť vrátené Ukrajincom. Je aj prvý, ktorý k týmto obyvateľom hovorí, rovnako tak k Rusku. A to bude to najdôležitejšie. Ukrajincov rozhodne čaká dlhá cesta a z politického aj ekonomického hľadiska musia mať s Ruskom pozitívne vzťahy. V tomto momente som veľmi optimistický. Neviem síce, ako Zelenskyj skutočne myslel to, čo povedal a do akej miery to vie splniť, či má na to potrebnú politickú silu. Ak však jeho politická strana vzíde z parlamentných volieb víťazne, určite nastaví nové smerovanie krajiny.

Hovoríme, že sú potrebné konkrétne kroky. Čo teda môže ukončiť vojnu v Donbase?

Z ruského pohľadu Donbas nikdy nebol cieľom, ale iba nástrojom proti Kyjevu. Čo viem o postoji Moskvy, je, že si je vedomá, že ich kroky v tejto oblasti im nepomohli. Z Donbasu sa stalo predražené a dlhodobé „vyciciavanie“ ruských zdrojov. Je preto jasné, že Rusi chcú, aby táto oblasť nebola taká závislá od ich zdrojov, vedia však žiť so status quo. Problémom je Krym, na ktorom Rusom skutočne záleží, na rozdiel od Donbasu. Z dlhodobého hľadiska môže nastať boj ohľadom dohody, je však veľmi nepravdepodobné, že sa Donbas vráti späť Ukrajine.


V čom je súčasný líder Ukrajiny iný ako jeho predchodca?

Bývalý prezident Petro Porošenko sa stal postupne závislým na svojej pozícii prezidenta. Zelenskyj je v tomto úplne iný. Do funkcie ho dostal verejný hnev voči oligarchom a korupcii, a preto sa bude zameriavať na domáce dianie. Keď nebude vnímaný ako skutočná hrozba a nebude stále vyzývať prezidenta Putina, tak sa dohody nedočkáme. Hovoríme však o niečom, čo je skutočne ešte ďaleko.

Aké sú sú...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 10:59:00 - Feat.: - Title: Krabí kráľ za mrežami. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 02 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 03 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 04 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 05 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 13:24