TASR
StoryEditor

Emília Kováčová: Nechodíme po svete ako anjeli

29.03.2019, 23:00
Do novodobej histórie sa zapísala ako prvá dáma v poradí. Peripetie politických intríg musela zvládať nielen ako manželka, no obzvlášť bolestivo sa do nej zahryzli ako do matky. V ére mečiarizmu únos jej syna slovenskou tajnou službou trpiteľsky verejne nekomentovala, no ťahal sa celým jej životom.

Tenučké dievčatko

Emília ako dieťa behávala po uliciach hlavného mesta. S rodičmi žila v menšom rodinnom dome neďaleko jazera Kuchajda v miestach, kde dnes stojí obchodné centrum Polus. Podľa jej spomienok vyrastala ako „tenučké dievčatko“, ktoré sa k jedlu extra nehrnulo. „Matka z toho bola nešťastná a začala som mnou behať po lekároch.“

Učenie jej však išlo od ruky. Hoci štúdiá musela zvládať popri zamestnaní, keďže skromnejšia rodinná kasa by ich nemohla utiahnuť, ekonomickú vysokú školu skončila s inžinierskym titulom.

Už na nej sa zoznámila so svojím nastávajúcim. Zblížili sa vo štvrtom ročníku. Na diamantovej promócii univerzity sa pred piatimi rokmi vyznala, že sprvu išlo o „typické požičiavanie skrípt, vyprevádzanie zo školy domov a postupne sa vytvoril vzťah“. Po sobáši sa Kováčovcom najprv narodil syn Juraj, o rok neskôr Michal.

„Hoci sme všetko zvládli, nebolo to ľahké, pretože sme obaja po nociach študovali na vedeckú ašpirantúru,“ spomínala si Kováčová, ktorá sa akademickej kariére venovala 35 rokov. V roku 1993, keď inaugurovali jej manžela za prezidenta, už bola starou mamou.

Zasvinená história

Svoju rolu po manželovom boku nepovažovala za rolu druhoradého štatistu, ale povyšovala ju na rovnakú úroveň. „Pokým prezident reprezentuje svojich občanov z oficiálnej línie, môže jeho manželka to isté robiť z línie neoficiálnej,“ povedala pre vtedajší denník Národná obroda. Prioritne sa venovala ľudom s telesným postihnutím, vlastnej nadácii a Červenému krížu, ktorého bola čestnou prezidentkou.

Kováčovci kráčali po spoločnej ceste šesť desaťročí. Návod? „Treba vedieť prekonať prípadné disharmónie, lebo nechodíme po svete ako anjeli,“ vyjadrila sa raz Emília. Keď exprezidentovi zlyhávalo srdce, bola pri ňom do posledného výdychu. Na Kováčom pohrebe sa zúčastnila aj súčasná prvá dáma Martina Kisková, ktorej tvár na oficiálnych akciách vidieť len výnimočne. Porazený vyzývateľ Andreja Kisku na prezidentský trón prišiel bez sprievodu svojej manželky.

Dnes 88-ročná Kováčová sa už dlhší čas nevyjadruje k udalostiam v spoločnosti. Zo zdravotných dôvodov odmietla aj pozvanie na premiéru filmu Únos, mapujúceho temné okamihy zavlečenia jej syna. „Je to súčasť našej histórie. Žiaľ, nie peknej, a mala by sa vyčistiť. To je všetko,“ len utrúsila k smutnej kapitole jej života.

01 - Modified: 2019-03-29 11:02:48 - Feat.: 0 - Title: Irena Schusterová: Neupratovala, keď manžel relaxoval 02 - Modified: 2019-03-29 11:06:24 - Feat.: 0 - Title: Silvia Gašparovičová: Lobovala za golf na školách
01 - Modified: 2024-03-19 21:50:27 - Feat.: - Title: Kvíz: Ste dobrí v téme slovenských, ale aj svetových prezidentov? Otestujte sa! 02 - Modified: 2023-09-05 05:50:29 - Feat.: - Title: Jill Bidenová mala po vyše roku opäť pozitívny test na covid 03 - Modified: 2023-06-30 22:05:48 - Feat.: - Title: Módna návrhárka Beata Rajská: Slovenka, ktorá šila šaty českej prvej dáme 04 - Modified: 2023-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor s prvou dámou Česka, Evou Pavlovou: Chceme, aby sa do spoločnosti vrátila slušnosť 05 - Modified: 2023-01-17 10:41:47 - Feat.: - Title: Ktorá z dvoch potencionálnych prvých dám Čiech bude štýlovejšia? Babišová má už prax
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 21:52