Atlas Biomed GroupATLAS BIOMED GROUP
StoryEditor

Z malej genetickej vzorky zistíme takmer všetky informácie o vašom zdraví

21.01.2019, 23:00
Naše príležitosti v Spojených štátoch sú väčšie než v európskych krajinách, tvrdí pre HN Sergej Musienko, zakladateľ a generálny riaditeľ rusko-britskej spoločnosti Atlas Biomed Group.

Vaša spoločnosť Atlas už nie je úspešná len doma v Rusku či v Británii. Presadzujete sa aj inde v Európe a mierite do Spojených štátov. Vo vašom životopise však môžeme nájsť aj pôsobenie v Silicon Valley. Ako k tomu vôbec došlo?
Absolvoval som bioinformatiku v Rusku na Moskovskom inštitúte fyziky a technológie. Štúdiu tejto oblasti, ktorá spája biológiu s novými postupmi, technológiami a materiálmi, sa venujem dlhé roky. V roku 2011 som prišiel na Singularity University v kalifornskom Silicon Valley, ktorá ponúka vzdelávacie programy a možnosť rozbehnutia biznisov v inkubátoroch. Práve tu som sa zaúčal do všetkých nových technológií.

Prečo ste si vybrali práve segment biotechnológií?
Bol som pevne rozhodnutý vstúpiť práve do tejto oblasti. Videl som obrovské možnosti, ktoré sa rodili v oblasti nových lekárskych postupov a liečebných procesov. Medicína sa dostávala do centra záujmu inovátorov a vývojárov. Prichádzali veľké zmeny, ktoré so sebou priniesli nové zákony i regulácie. A to ponúklo nové služby i klientom.

Študovali ste v Moskve aj Silicon Valley. Ako došlo ku vzniku samotnej firmy?
Po všetkých skúsenostiach, štúdiách a rozličných stážach v Rusku i zahraničí som v novembri 2013 založil Atlas Biomed. Náš produkt sme tri roky testovali doma v Rusku. Jeho skúšobnú verziu sme ponúkli zhruba tisícke zákazníkov. Potom sme sa rozhodli presťahovať do Británie. V novembri 2016 sme zaregistrovali spoločnosť s ručením obmedzeným Atlas Biomed Group so sídlom v Londýne.


Čo bolo cieľom tohto kroku?
Okrem domáceho Ruska sa náš produkt ocitol aj na britskom trhu. Z Londýna sa nám viac otvárajú dvere do ostatných európskych krajín. Začali sme pracovať na expanzii do štátov, ako sú Írsko či Španielsko. Kľúčovým trhom však pre nás zostáva Veľká Británia. Sme vôbec prvou súkromnou firmou, ktorá dostala zelenú od britského regulačného úradu, aby sem priniesla a uskutočňovala takéto genetické testy.

Je o tieto testy v Británii záujem?
Samozrejme. Sme svedkami toho, že záujem o produkty, ktoré sme vytvorili, je na britskom trhu veľmi vysoký. Každý chce byť zdravý. Ľudia sa snažia niečo robiť so svojím zdravím, najmä v skupine 50 rokov a vyššie. Ich mottom je zaujímať sa o svoje zdravie skôr, než nejaké problémy naozaj prídu. My sa im snažíme vštepiť, že stačí urobiť drobnú zmenu a ich život bude oveľa lepší.

V ktorých krajinách máte svoje kancelárie?
Momentálne zatiaľ iba v Rusku a vo Veľkej Británii. Hlavné sídlo našej spoločnosti je v Londýne, kam sme prišli z Moskvy. Z britskej metropoly manažujeme zvyšok Európy, krajinu za krajinou. Teraz mierime aj do Spojených štátov, ktoré sú po Európe naším druhým najdôležitejším cieľom. Myslíme si totiž, že Európska únia je pre náš biznis trochu komplikovaná.

Prečo si to myslíte?
Pretože každá jej členská krajina má svoje vlastné regulácie. Snažia sa tento biznis kontrolovať inak než ostatní, po svojom. Navyše, všetko musí prebiehať v ich vlastnom jazyku. Z tohto dôvodu sú stále naše príležitosti v Spojených štátoch väčšie a biznis jednoduchší než v jednotlivých európskych krajinách. Na druhej strane, v Európe nám podnikanie zjednodušuje fakt, že Únia je do veľkej miery jednotná, čo sa týka napríklad bankových platieb a podobne. Takže každý trh má svoje výhody aj nevýhody.

Spoločnosť Atlas Biomed Group existuje už šesť rokov. Čo je hlavným predmetom vašej činnosti?
Vyvinuli sme dva testy, ktoré sú našou vlajkovou loďou. Prvým je Atlas DNA Test, ktorý ľudí naučí počúvať ich gény. Na základe týchto informácií môžete zistiť vaše genetické predispozície pre vznik rôznych chorôb, znížiť riziko úrazov a zranení, ale i objasniť pôvod svojich predkov. Niektorí ľudia sú náchylnejší na srdcovo-cievne choroby, iní na ďalšie druhy ochorení. Pomocou nášho programu si tieto riziká môžete pomocou genetiky sami ovplyvňovať, vďaka čomu zostanete dlhšie zdraví a môžete sa tak dožiť vyššieho veku.

A čo váš druhý produkt?
Atlas Microbiome Test vám umožní načúvať vášmu tráviacemu systému. Povie vám, aké jedlo máte jesť, koľko vlákniny musíte prijať aj ako diéta zasahuje vaše črevné baktérie. Pomocou neho vám povieme, v akom stave je vaše tráviace ústrojenstvo. Baktérie nesú vysokú zodpovednosť za trávenie, črevné prostredie a celkový zdravotný stav človeka. Súčasťou testu sú osobné diétne odporúčania.

Ako vlastne takýto test funguje?
Kúpite si ho cez internet. Vzápätí dostanete poštou balík s testom aj návodom. Keď ho otvoríte, nájdete v ňom skúmavku, do ktorej napľujete a pošlete nám ju poštou späť. My dáme vzorku do laboratória a vaše sliny rozanalyzujeme. Vy potom na našej stránke prostredníctvom vášho osobného účtu, ktorý je prísne zabezpečený, dostanete výslednú informáciu. Tá sa týka vášho zdravotného stavu, výživy, športových a pohybových odporúčaní, ako aj niektorých osobných charakteristík. Napríklad o vašom pôvode, ktorý vystopujeme pomocou génov.

Môžem teda prostredníctvom testu zistiť, či som povedzme s niekým príbuzný?
Toto je veľmi citlivá otázka. Predtým to bolo možné urobiť len vo veľmi prísne certifikovaných laboratóriách. V určovaní otcovstva či iného príbuzenského vzťahu vládnu stále striktné obmedzenia. Takže oficiálne potvrdenie o príbuzenskom vzťahu pre úrady od nás nedostanete. Samozrejme, pre vašu súkromnú potrebu to nie je problém. Ak teda máte nejakých príbuzných, o ktorých ste dosiaľ nevedeli, môžete veľmi ľahko zistiť, či máte spoločné gény.

Koľko takýto balík s testom vlastne stojí?
Atlas DNA Test ponúkame za 149 libier a Atlas Microbiome Test stojí o desať libier menej. Prirodzene, súčasťou tejto sumy je aj analýza vašich génov v laboratóriu, ako aj poskytnutie výsledkov a rôznych odporúčaní. Je to jednorazový test, ale ak chcete mať istotu, že sa vaše zdravie a črevná mikroflóra skutočne zlepšujú, odporúčame používať Atlas Microbiome Test každé tri mesiace. Preveríte si tak pokroky vo vašej liečbe

Aké sú vaše plány do ďalších rokov? Kde beriete financie?
Pomocou fundraisingu sme získali od vzniku firmy na jej výskum päť až desať miliónov dolárov. Tieto investície nám pomohli naštartovať sa. Dnes sa už príjmy pohybujú v miliónoch dolárov. Prirodzene, tento pokrok nebol vôbec jednoduchý. Na celom tomto výskume pracujeme dlhé roky.

Chcete naznačiť, že záujem ľudí raketovo rastie?
Určite áno. Realizovali sme už desaťtisíce, ak nie státisíce testov. Hlavný dopyt je najmä z Ruska, Británie aj zo Spojených štátov. Ľudia sa o svoje zdravie skutočne zaujímajú a investujú doň veľké peniaze. Naše príjmy sa tak pohybujú rádovo v miliónoch dolárov.

01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 12:04