StoryEditor

Klimatológ Pecho pre HN: Máme za sebou rok plný extrémov

09.01.2022, 10:20
Prekvapením minulého roka bola až nečakane studená jar, tvrdí v rozhovore pre HN klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Jozef Pecho.

Bol uplynulý rok z hľadiska klímy a výkyvov počasia výnimočný, alebo zapadol do rámca posledného obdobia a všetky extrémy vrátane požiarov, sucha či tornád sa dali očakávať?

Táto otázka je veľmi komplexná. Z hľadiska hodnotenia extrémnosti počasia bol uplynulý rok skutočne výnimočný. Z istého pohľadu sa síce dá povedať, že zapadol do trendov, ktoré sú dlhodobo nastavené na globálnej aj regionálnej úrovni. Súčasne však platí, že mnohé extrémy, ktoré sa vyskytli či už v Európe, napríklad na Morave v súvislosti s tornádom, alebo na niektorých ďalších miestach planéty, boli len veľmi ťažko predstaviteľné. Kadencia extrémov, ktoré sme pozorovali, bola skrátka nesmierne vysoká a naozaj sa nedala predpovedať ani očakávať.

Jedným z extrémov, ktoré sa opakujú so zvyšujúcou sa intenzitou, sú horúčavy. Trpela nimi vlani naša krajina vo väčšej miere než po ostatné roky?

Na Slovensku máme za sebou rok, ktorý z hľadiska dlhoročnej priemernej teploty vzduchu nebol nejako zvlásť výnimočný. Celkovo skončil na 10. až 15. mieste najteplejších rokov. Dokonca sa dá povedať, že bol jedným z najchladnejších v poslednej dekáde.

Mohli by sme to ilustrovať na konkrétnych číslach?

Áno, samozrejme, mohol by som k tomu uviesť zopár čísiel. Napríklad na bratislavskom letisku skončil vlani ročný priemer teploty vzduchu na úrovni 11,4 stupňa Celzia. Ide v podstate o hodnotu, ktorá je aj v porovnaní s obdobím 1981 až 2010 mierne nadnormálna. Inými slovami to znamená, že sa pohybujeme len mierne nad dlhodobým normálom. Z tohto pohľadu môžeme minulý rok hodnotiť ako teplý. A počas neho sa u nás, teda v priestore Slovenska, vyskytlo niekoľko veľmi zaujímavých anomálií.

Ktoré anomálie vás najviac zaujali?

Jednou z tých najvýraznejších bola dosť nečakane studená jar, ktorá sa skončila s dlhodobou priemernou odchýlkou približne mínus 1,5 až dva stupne Celzia. Dokonca aj v porovnaní s teplejším normálom sa zaradila k studeným až veľmi studeným jarným obdobiam. Bolo to veľmi prekvapujúce. Možno si spomeniete, že ešte v polovici apríla minulého roka sme na bratislavskom Kamzíku mali asi 20 až 25 centimetrov snehu.

V čom vidíte vysvetlenie tohto javu?

Nastavenie globálnej cirkulácie v priestore Strednej Európy bolo jednoducho natoľko nešťastné, že sem prúdil veľmi studený arktický vzduch. A to aj v druhej polovici apríla a v niektorých kratších obdobiach dokonca i v máji. Takže celkovo možno zhodnotiť, že tá jar bola nečakane studená. Z hľadiska dlhodobého vývoja išlo o jednu z najchladnejších jarí za posledných asi 30 rokov. Každopádne veľkým skokom v porovnaní s ňou bolo potom leto.

Na ten skok zo zimy do tepla si mnohí pamätajú...

Áno, prvým júnovým dňom nastúpil...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 15:27