Večné belehradské derby medzi Crvenou zvezdou a Partizanom už tradične sprevádzajú bitky medzi chuligánskymi skupinami oboch táborov.TASR
StoryEditor

Prečo sú srbskí chuligáni hrozbou

15.08.2018, 00:00
Na Slovensko zavítali obávaní fanúšikovia Crvenej zvezdy Belehrad.

Nedeľa, 13. mája 1990. Zhruba tri tisícky obávaných fanúšikov srbského futbalového klubu Crvena zvezda Belehrad mieria do chorvátskeho Záhrebu na zápas najvyššej juhoslovanskej ligy s úhlavným nepriateľom Dinamom. Vypuknú bitky, ktoré si vyžiadajú takmer dve stovky zranených. Vyhrotený zápas naštartoval separatistické snahy Chorvátov, ktoré o rok neskôr vyústili do krvavej vojny na Balkáne.

Fanúšikovia Crvenej zvezdy, ktorých tvrdé jadro je známe pod prezývkou Delije, pricestovali včera na Slovensko. Belehradský majster odohral v Trnave s miestnym Spartakom odvetný zápas tretieho predkola Ligy majstrov. S Crvenou zvezdou, teda po našom Červenou hviezdou, však Slováci mali viackrát do činenia aj v minulosti. Prečítajte si, kto vlastne Delije sú a prečo je pred nimi na pozore každé mesto, do ktorého počas svojich legendárnych výjazdov zavítajú.


1. Aké bolo pozadie bitky v Záhrebe?
Zápas medzi Dinamom Záhreb a Crvenou zvezdou Belehrad sa v máji 1990 konal uprostred narastajúcich nacionalistických nálad v rozpadajúcej sa Juhoslávii. Len týždeň predtým sa v Chorvátsku konalo druhé kolo prvých slobodných parlamentných volieb. V nich jasne dominovalo Chorvátske demokratické spoločenstvo neskoršieho prvého prezidenta nezávislej jadranskej krajiny Franja Tudjmana. Strana bola tvrdo separatistická a Tudjman sa neskôr negatívne zapísal do histórie kvôli úlohe v chorvátskom boji o nezávislosť. Obvineniam z vojnových zločinov unikol len vďaka svojej smrti.

Na rastúce nacionalistické tendencie Chorvátov reagovali aj fanúšikovia Crvenej zvezdy, ktorí do Záhrebu prišli v počte zhruba tritisíc. Šéfom chuligánov bol obávaný Željko Ražnatovič, prezývaný Arkan, ktorý sa neskôr počas balkánskeho konfliktu stal veliteľom polovojenskej Srbskej dobrovoľníckej gardy.

K prvým bitkám dochádzalo v centre Záhrebu už pred zápasom. Niekoľk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 10:18:27 - Feat.: - Title: Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze 02 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 03 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 04 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 05 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 10:41