Cestovanie do Záhrebu je v súčasnosti veľmi moderné. Už pred pár mesiacmi vyhodnotili na portáli European travel destinations miestny vianočný trh za najlepší v Európe. A je to údajne ideálny cieľ aj na veľkonočné prázdniny. V Záhrebe je množstvo dekorovaných veľkonočných vajíčok, mesto má svojskú originalitu a šarm.Flickr.com
StoryEditor

Aké bolo pozadie bitky v Záhrebe?

14.08.2018, 13:56
Počas zápasu sa chuligáni napádali nožmi, kameňmi aj vytrhnutými sedačkami.

Zápas medzi Dinamom Záhreb a Crvenou zvezdou Belehrad sa v máji 1990 konal uprostred narastajúcich nacionalistických nálad v rozpadajúcej sa Juhoslávii. Len týždeň predtým sa v Chorvátsku konalo druhé kolo prvých slobodných parlamentných volieb.

V nich jasne dominovalo Chorvátske demokratické spoločenstvo neskoršieho prvého prezidenta nezávislej jadranskej krajiny Franja Tudjmana. Strana bola tvrdo separatistická a Tudjman sa neskôr negatívne zapísal do histórie kvôli úlohe v chorvátskom boji o nezávislosť. Obvineniam z vojnových zločinov unikol len vďaka svojej smrti.

Na rastúce nacionalistické tendencie Chorvátov reagovali aj fanúšikovia Crvenej zvezdy, ktorí do Záhrebu prišli v počte zhruba tritisíc. Šéfom chuligánov bol obávaný Željko Ražnatovič, prezývaný Arkan, ktorý sa neskôr počas balkánskeho konfliktu stal veliteľom polovojenskej Srbskej dobrovoľníckej gardy.

K prvým bitkám dochádzalo v centre Záhrebu už pred zápasom. Niekoľko fanúšikov bolo dokonca pobodaných nožmi. K najväčším násilnostiam však došlo na domovskom štadióne Dinama Maksimir. Oba tábory sa provokovali skandovaním hesiel ako „Zabijeme Tudjmana, toto je Srbsko, Ustašovci“ na jednej strane či „Srbi na vŕbu“ na strane druhej.

Počas zápasu sa chuligáni Dinama známi, ako Bad Blue Boys, a Delije napádali nožmi, kameňmi aj vytrhnutými sedačkami. Poriadkové sily sa pokúsili situáciu upokojiť prostredníctvom obuškov a slzotvorného plynu, ale dosiahli pravý opak. Tisícky chuligánov zaplavili ihrisko a zápas bol predčasne ukončený.

Vášne vybičoval aj kapitán Dinama, hviezda chorvátskeho futbalu Zvonimir Boban, ktorý kopol zasahujúceho juhoslovanského policajta do tváre. Chránil tým fanúšika Dinama, ktorého sa policajt bosnianskeho pôvodu chystal udrieť obuškom.

Od Juhoslovanského futbalového zväzu si síce Boban vykoledoval exemplárny trest, stal sa však chorvátskym národným hrdinom.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 20:47