peniaze, euro, financie, výpočtyReuters
StoryEditor

Kto by mal realizovať verejné obstarávanie?

09.02.2018, 23:00
Má ísť o administratívne náročný proces.

Eurofondy, ktoré boli prezentované ako záchranný balík pre internáty, podľa študentov ani zďaleka neznamenajú riešenie. „Príprava projektov je finančne a administratívne mimoriadne náročný proces a nerieši problém s kvalitou ubytovania,“ uvádza Lovász v stanovisku Študentskej rady Vysokých škôl.

Problémom podľa rady je, že situácia s obnovou by sa mala riešiť komplexne, a teda opravu interiéru, jadra, sociálnych zariadení či rozvodov treba vopred koordinovať s prácami, ktoré majú byť hradené z eurofondov.

„Neposkytnutie sľúbených finančných prostriedkov môže výrazne ohroziť efektivitu rekonštrukčných prác a v konečnom dôsledku na to môžu doplatiť univerzity a študenti,“ uzatvára správa rady.

Podľa Lovásza je praxou, že od vypísania projektu po zabezpečenie rôznych povolení a potrebnej dokumentácie, odoslanie projektu až po jeho posúdenie a schválenie ubehnú aj dva roky.

Ján Rudolf, vysokoškolský pedagóg na Ekonomickej univerzite a odborník na eurofondy pripomína, že ide o finančné prostriedky Európskeho spoločenstva.

„Verejné obstarávanie preto musí realizovať verejný sektor, respektíve akákoľvek iná inštitúcia podľa zákonov. Každé jedno verejné obstarávanie je rovnaké, len zdroje sú iné,“ vysvetľuje.

Jediný osoh vidí pre životné prostredie, keď sa vymenia okná či sa zateplí fakulta. Za komplexne schodné riešenie to však nepovažuje.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 16:41