StoryEditor

Chcú zmeniť školstvo aj krajinu

18.01.2018, 23:00
Hnutiu vyčítajú podobnosť so stranou Spolu - občianska demokracia Miroslava Beblavého.

Hovoria si alternatíva voči súčasnej politickej scéne, ktorej chýba progresívna, liberálna či proeurópska sila. Hlásajú výmenu vládnej strany Smer-SD. Červený koberec sa rozprestiera pred ďalšou novou stranou. Na ministerstve vnútra ju už v novembri oficiálne zaregistrovali. Kto sú jej členovia, aké majú základné priority a čím sa líšia od doterajších strán?

1. Kto pôsobí v hnutí?

Ako prelomový moment v histórii Progresívneho Slovenska sa zapíše 27. november 2017, kedy hnutie oficiálne zaregistrovalo ministerstvo vnútra. Medzi zatiaľ známymi členmi sú pomerne politicky neznáme tváre.

Ivan Štefunko, jeden zo zakladateľov hnutia, je podnikateľ so zameraním na inovácie, investovanie do technologických spoločností či na mentoring mladých talentov.

V správnej rade hnutia pôsobí napríklad výskumný pracovník Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe Michal Šimečka, podnikateľ a zakladateľ WebSupportu Michal Truban, Martin Dubéci, ktorý pôsobil vo verejnom sektore a ako stratég viacerých politických kampaní, či producentka a dramaturgička Zora Jaurová.

Čo sa týka tých známych osobností, do Progresívneho Slovenska sa rozhodol vstúpiť aj Martin Poliačik. Začiatkom novembra povedal svoje zbohom strane SaS a o mesiac na to prišiel pod krídla progresívcov. Po oznámení o jeho vstupe do hnutia sa hovorilo o tom, že bude sedieť vo vedení strany. Či sa tak skutočne stane, ukáže zajtrajší snem. Stranu zatiaľ opísal ako „novú super stranu“, ktorá je ekonomicky centristická s dôrazom na liberalizmus.

2. Aké sú ich základné priority?

Ivan Štefunko na brífingu strany uviedol, že namiesto iných politikov, ktorí sa dohadujú o nepodstatných veciach pre krajinu, oni sa rozhodli riešiť zásadné problémy. Týkať sa majú hlavne školstva, v ktorom chcú zabezpečiť, aby mladí ľudia neodchádzali do zahraničia. Hovoria o zmenách v čo najširšom meradle od predškolského vzdelávania až po celoživotné, od toho regionálneho až po ved...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:29:50 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o miliardy eur z Bruselu, varuje opozícia. Šimečka spomenul vlastizradu 02 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 11:53