StoryEditor

Problémy so slovenskou identitou boli pre nás úplne prekvapivé a netušené, hovorí Havlov dlhoročný hovorca

17.12.2021, 23:00
Život s prezidentom bol nabitý gejzírom nápadov a zábavy, tvrdí pre HN Ladislav Špaček, dlhoročný hovorca poslednej československej hlavy štátu.

V sobotu uplynie 10 rokov od smrti Václava Havla, ktorého hovorcom ste boli viac ako dekádu. Poznali ste sa s ním ešte pred Novembrom 1989, prípadne ste vedeli o jeho existencii?
Pre nás bol ikonou dávno pred revolúciou. Všetci sme vedeli, kto je Václav Havel a že ide o čelného predstaviteľa disentu. Mali sme známych v jeho okruhu, prípadne sa niektorí z nás poznali priamo s ním. Ja osobne som sa s ním pred Novembrom 1989 nestretol, nemal som tú príležitosť. Celý rad mojich priateľov však túto možnosť mal. Napríklad pri cestách do Krkonôš, keď išli okolo Hrádečku, kde mal chalupu, zastavili sa u neho a porozprávali sa s ním.

Spomeniete si na prvé stretnutie s ním?
Prvýkrát som sa s ním osobne stretol a spoznal ho krátko po revolúcii, keď sa premenovávalo Námestie krasnoarmejcov pred Filozofickou fakultou Karlovej univerzity v Prahe na Námestie Jana Palacha. Vtedy som bol odborným asistentom na Katedre českého a slovenského jazyka. Mimochodom, učil som aj slovenčinu. Hneď v priebehu týchto revolučných dní sme spolu s jednou kolegyňou napísali na pražský magistrát prípis, v ktorom sme žiadali okamžité premenovanie námestia. Vtedy išlo všetko veľmi rýchlo, takže počas niekoľkých dní sme to mali schválené. Potom sa na tomto námestí konalo veľké zhromaždenie. Dodnes si pamätám, že som stál na schodoch Rudolfína a vedľa mňa bol Václav Havel. No a práve vtedy sme sa zoznámili.

Ako sa ďalej vyvíjal váš vzťah?
Oveľa častejšie sme sa začali stýkať, keď som sa stal šéfom spravodajstva Československej televízie. Bol som šéfom najvplyvnejšieho média, keďže televízia bola v tom čase iba jedna. Pripomínam, že vtedy to ešte stále bola federálna televízia. Nova začala vysielať až niekedy vo februári 1994. Ako novinár som sa teda s Havlom ako významným politikom stretával relatívne často pri všetkých dôležitých udalostiach.

Nakoniec ste sa v roku 1992 stali jeho hovorcom. Boli ste ním až do začiatku februára 2003, keď Havel odišiel z úradu českého prezidenta. Povedal vám v priebehu tých rokov, prečo si vybral práve vás?
Nie, nikdy mi to nepovedal. Vidíte, to mi nenapadlo poriadne sa ho na to opýtať. Ale bolo to a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 06:48