StoryEditor

Nezistili nám žiadne porušenia vodného zákona

29.11.2017, 23:00
Manažérka pre komunikáciu spoločnosti Fortischem Anna Vojteková pre HN.

Považuje firma Fortischem výsledky namerané Greenpeace za relevantné?

Naša spoločnosť ich nikdy nedostala k dispozícii, hoci organizáciu Greenpeace Slovensko sme s týmto cieľom oslovili. Dosiaľ nám nepreukázala spôsob odberu vzoriek vody, metodiku ich vyhodnocovania ani identifikačné údaje laboratória, ktoré vzorky analyzovalo. Navyše odmietla náš návrh na spoločné stretnutie.

Čo bolo dôvodom?

Vyjadrili sa, že nie sme pre nich partnerom na diskusiu. Tvrdenia organizácie preto považujeme za nekorektné a tendenčné, ktorých cieľom môže byť poškodenie dobrého mena spoločnosti Fortischem. Zdôrazňujeme, že žiadna z kontrol, ktoré u nás vykonali štátne orgány v posledných rokoch, nepotvrdila porušenie právnych predpisov, platných pre vypúšťanie odpadových vôd, ani prekročenie emisných limitov stanovených v platných povoleniach.

Na základe podnetu Greenpeace ministerstvo životného prostredia vyslalo k vám mimoriadnu kontrolu. Vychádzalo iba z vami predložených vzoriek, alebo uskutočnilo aj vlastné merania?

Vypúšťanie znečisťujúcich látok do vôd a ovzdušia je regulované platnými povoleniami vydanými pre našu spoločnosť. Toto vypúšťanie monitoruje naša spoločnosť aj štátne inštitúcie v pravidelných intervaloch a vzorky vyhodnocuje nezávislé akreditované laboratórium a správca toku. Mimoriadnu kontrolu vykonali aj pracovníci Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Na základe výsledkov kontroly nebolo zistené žiadne porušenie vodného zákona.

Od 12. decembra už prestane pre Fortischem platiť výnimka ministerstva životného prostredia. Znamená to, že počnúc týmto dátumom prechádzate na bezortuťovú elektrolýzu soli?

Ortuťová elektrolýza bude odstavená v riadnom termíne v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie. Na výrobu vodíka, hydroxidu sodného a chlóru budeme používať novú, modernú membránovú elektrolýzu.

V akej výške bola investícia?

Približne tridsať miliónov eur.

Viete vyčísliť, aké sumy spoločnosť vynaložila do technológií na ochranu životného prostredia za posledné roky?

Chemické závody prevádzkujeme od roku 2012. Za ten čas sme zrealizovali niekoľko desiatok opatrení na ochranu životného prostredia. Priame a nepriame investície do životného prostredia predstavujú od roku 2012 do konca roku 2016 sumu viac ako 17,7 milióna eur. 

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 11:12