StoryEditor

Platí hypotéku, no v byte nežije. Banka odmietla stopnúť úver

07.10.2013, 17:42
Autor:
runrun
Banka žiada splácať úver, aj keď jeho platiteľ v byte už nebýva. Nezaujíma ju totiž, že sa partneri rozišli.

Takmer 8 rokov žil v jednom byte so svojou priateľkou a deťmi. Každý z nich vlastnil polovicu nehnuteľnosti, pričom sa rozhodli byt zrekonštruovať. „Vzal som si na seba hypotéku, ktorá bola vo výške 30-tisíc eur a všetky splátky som splácal len ja zo svojho príjmu,“ napísal na náš portál HNporadňa čitateľ Karol. S priateľkou sa však po čase rozišiel, zo spoločného bytu sa odsťahoval do prenájmu. A tu sa začali jeho problémy.

Chcel som pozastaviť splátky
Keď opustil spoločné bývanie, požiadal banku, aby pozastavila splácanie úveru na pol roka. Dovtedy sa totiž mala celá nehnuteľnosť vyposporiadať. Celý zrekonštruovaný byt však dodnes užíva jeho jeho bývalá družka.

„Prečo musím naďalej splácať úver?,“ pýta sa majiteľ bytu, ktorý doposiaľ banke splatil 12-tisíc eur, pričom mu ešte zostáva ďalších 18-tisíc.

Ak byt neužívate, je to váš problém
Do „pasce“ sa však, bohužiaľ, dostal Karol sám. Ak si totiž vzal od banky úver iba on, vznikol tak právny vzťah len medzi ním a inštitúciou. „V zmluve určite nie je hypotéka podmienená užívaním bytu. Teda nie je podstatné, či ho užívate, alebo nie. Banka bude žiadať, a právom, splácanie úveru. Ak ste si dohodli odklad splátok, vašu povinnosť splácať úver to nerieši, len oddiali,“ hovorí advokát Arpád Barczi. 

Pokiaľ ide o investície do bytu, ktorý je vo vlastníctve Karola a jeho družky, pomoc mu ponúka paragraf 139 ods. 2 Občianskeho zákonníka. Podľa neho platí, že o hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci spoločne podľa veľkosti svojich podielov.

Predajte svoj podiel. A vyplaťte banku
Ak sa s bývalou partnerkou nedohodne, posledným riešením je súd, na ktorý sa môže obrátiť ktorákoľvek strana.  Možnosťou pre neho zostáva podľa advokáta dohoda o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vysporiadaní podľa § 141 a 142 Občianskeho zákonníka.  „Keď ste investovali aj do svojho podielu, aj do podielu družky peniaze, tieto veci tvoria vaše výlučné vlastníctvo. Ideálne riešenie je, ak vám družka vyplatí peniaze, ktoré slúžili na zlepšenie vášho spoločného bývania. Môžete tiež svoj podiel predať družke alebo inej osobe. Z výťažku by ste mohli splatiť dlh banke. Ak sa nedohodnete, môžete dať návrh na súd na vysporiadenie spoločnej veci a vyplatenie investovaných peňazí,“ uzatvára advokát.

01 - Modified: 2005-07-11 09:14:00 - Feat.: 0 - Title: EK kritizovala vysoké poplatky za roaming a pohrozila operátorom súdnymi krokmi
01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte záujem si kúpiť byt alebo dom? Momentálne zaplatíte viac pre vyššie poplatky (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-05-14 07:02:01 - Feat.: - Title: Belgicko ako druhé Grécko. Zadlženie krajiny rýchlo rastie a hrozia jej pokuty, riešenie je v nedohľadne 03 - Modified: 2024-05-09 12:17:43 - Feat.: - Title: Ako na životnú poistku pre dieťa. Čo sa oplatí a čo je zbytočné? 04 - Modified: 2024-05-07 15:04:17 - Feat.: - Title: Banka UniCredit chce zrýchliť redukciu expozície voči ruskému trhu. Tamojšia divízia zdvojnásobila zisk 05 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Štátne dlhopisy sa majú ľuďom ponúkať masovo. Šéf agentúry pre HN prezradil, o akých podmienkach sa uvažuje
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 22:11