StoryEditor

Štát mi nedal na dieťa. Dôvodom je únia

11.10.2013, 00:00
Autor:
runrun
Podľa pravidiel Bruselu sa v prípade rodičov dieťaťa, ktorí žijú v dvoch krajinách EÚ, no jeden je bez práce, uplatňuje zákon štátu, v mieste práce.

Naša čitateľka Denisa je slobodná matka, ktorá  mala od októbra 2011 nárok na rodičovský príspevok. V zamestnaní, kde pracovala v trvalom pracovnom pomere, však dostala v apríli 2013 výpoveď. „Preto som požiadala o pozastavenie vyplácania príspevku a o jeho presun na otca dieťaťa, ktorý je v zahraničí. Manželia totiž nie sme. Urobila som to preto, aby som mohla dostávať podporu v nezamestnanosti,“ opisuje Denisa svoju situáciu. Potom si pozastavila na Slovensku aj svoju živnosť. Na rozdiel od nej otec dieťaťa pracuje – v Nemecku, na nemeckú živnosť. 
Na to dostala naša čitateľka rozhodnutie slovenského úradu práce, že od novembra tohto roku už jej nebudú vyplácať rodičovský príspevok, lebo jej naň skončí nárok. A to z toho dôvodu, že sa jej skončilo podporné obdobie trvajúce šesť mesiacov poskytovania podpory v nezamestnanosti. 

Stopnutie príspevku
„Nechápem to, pretože príspevok poberá otec dieťaťa. Urobia to vraj preto, lebo som si pozastavila živnosť a máme si vraj žiadať o vyplácanie tohto príspevku v Nemecku,“ zdôveruje sa čitateľka. Dvojica tak aj urobila, ale teraz už pol roka čaká na vyjadrenie nemeckých úradov. Denisa však doteraz nevie, prečo jej pozastavili rodičovský príspevok.

Delenie povinností v rámci EÚ
Ako sa rieši situácia, ak sa rodičia dieťaťa nachádzajú v rôznych štátoch Únie? Ako informuje odborníčka na sociálne problémy Ľubica Navrátilová, vstupom Slovenska do EÚ začalo na našom území platiť právo Európske únie. Od roku 2010 pod neho patrí aj nariadenie o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia. Medzi jeho základné princípy patrí aj zásada, podľa ktorej je na poskytovanie sociálnych dávok príslušný vždy len jeden štát únie. 

„V prípade rodinných dávok závisí situácia od toho, ktorý štát je príslušný na poskytovanie rodinných dávok, ak rodičia zarábajú v rôznych štátoch EÚ. Takzvané pravidlá prednosti určujú, že ak jeden z rodičov je nezamestnaný a druhý zamestnaný v inom členskom štáte, potom rodinné dávky poskytuje štát, v ktorom je jeden z rodičov zamestnaný,“ dodáva poradkyňa. Ak sú však zamestnaní obaja rodičia v rôznych štátoch, dávky poskytuje krajina, v ktorej sa zdržuje dieťa.

Bludisko právnych noriem
Denisa bola do apríla 2013 zamestnaná a dieťa bolo na území Slovenska. Uplatniteľnou legislatívou boliteda naše zákony, preto jej vznikol nárok na rodičovský príspevok. Zánikom pracovného pomeru sa však situácia čitateľky Denisy zmenila. Štátom, ktorý je príslušný na poskytovanie rodinných dávok, je už Nemecko, a to od zániku jej pracovného pomeru. Fakt, že Denise zanikol nárok na rodičovský príspevok na vlastnú žiadosť, však ešte neznamená, že nárok na rodičovský príspevok vznikol otcovi dieťaťa, ktorý pracuje v Nemecku. „Ani mne nie je celkom zrejmé, na základe akej právnej normy bol po zániku nároku na rodičovský príspevok pre matku vyplácaný rodičovský príspevok otcovi,“ zamýšľa sa Navrátilová.

Rodičia dieťaťa však podľa nej konali správne, ak požiadali o rodinné dávky v Nemecku. „To, že nemecké orgány sociálneho zabezpečenia nerozhodli pol roka o nároku, ešte neznamená, že nárok na dávku plynutím času zanikne,“ ubezpečuje poradkyňa. Rozhodujúci bude termín uplatnenia nároku a bude sa týkať len tých, ktoré nemecká národná legislatíva poskytuje rodičom nezaopatrených detí.

01 - Modified: 2005-07-15 10:28:00 - Feat.: 0 - Title: Indonézia má podozrenie na tri úmrtia následkom vtáčej chrípky
01 - Modified: 2024-05-06 12:38:20 - Feat.: - Title: Štát by mohol získať od fiktívnych živnostníkov desiatky miliónov eur ročne, tvrdí Útvar hodnoty za peniaze 02 - Modified: 2024-05-05 13:54:26 - Feat.: - Title: Siahne vláda živnostníkom na ich paušálne výdavky? Danko má pre ministra financií jasný odkaz 03 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 04 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny 05 - Modified: 2024-01-31 15:48:05 - Feat.: - Title: Vlani zanikli tisícky firiem, najviac utrpelo stavebníctvo. Živnostníkov je viac
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 23:08