StoryEditor

Do Európy zavítala kríza z USA

07.08.2007, 00:00
Kríza amerického trhu rizikových hypoték, ktorú na jar spustil pád hypotekárnej spoločnosti Accredited Home Lenders, naberá na obrátkach a zasiahla už aj starý kontinent. Nemeckým finančným sektorom otriasajú problémy IKB Deutsche Industrienbak, vystavenej americkým hypotékam.

Investori predávajú svoje podiely vo fondoch zameraných na realitný trh. Štyri slovenské realitné fondy nie sú krízou dotknuté. Horšie sú na tom fondy investujúce do svetových realít, ktoré sa predávajú aj na Slovensku.

Príde najväčšia kríza?
Nemecká banka IKB môže podľa agentúry Reuters stratiť až pätinu zo svojich 17,5 miliardy eur investovaných do amerických hypoték. Ostatné nemecké banky si už pripravili záchranný balík s 3,5 miliardy na prípadné straty. Cieľom je vyhnúť sa krachu jedného finančného ústavu, ktorý by mohol spustiť snehovú guľu problémov. Do záležitosti sa zapojili aj politici z radov opozície, ktorí žiadajú zníženie 38-percentného podielu štátu v ťažkosťami skúšanej banke. Opozícia tiež kritizuje návrh vlády garantovať osem miliárd eur na pokrytie prípadných strát prostredníctvom dlhopisov z investičného fondu spravovaného bankou IKB.
Nemecku hrozí "najväčšia banková kríza od roku 1931", nemeckému denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung to povedal prezident nemeckého bankového dohľadu BaFin Jochen Sanio. Svojimi dramatickými slovami zneistil už aj tak nervózne finančné trhy. Postavil proti sebe prezidenta nemeckej centrálnej banky Deutsche Bundesbank Axela Webera, ktorý to rezolútne odmietol.

Akcie idú dole
Hypotekárna kríza ruinuje aj akciové trhy. "Za posledné dva týždne najvýznamnejšie západoeurópske a americké akciové indexy klesli o viac ako 5,5 percenta, pričom na vrchole rebríčka slabých výkonností sa umiestnil najširší americký index S&P 500 so stratou až 6,6 percenta," hovorí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
Nedarí sa ani fondom investujúcim do realít. Napríklad z fondu ABS-Invest Fund, ktorý má 6 percent portfólia investovaných do problematických hypoték, odišlo za mesiac 10 percent z celkových aktív 950 miliónov eur. Francúzska poisťovňa AXA, ktorá podniká aj na Slovensku, v tejto súvislosti dočasne uzatvorila dva fondy.
Podľa analytikov by väčšie banky mohli mať menšie problémy, keďže ich riadenie a rozdelenie rizika je lepšie. Deutsche Bank aj Credit Suisse investorov ubezpečili, že ich exponovanosť rizikovým hypotékam je obmedzená a zvládnuteľná. Pripojila sa k nim aj francúzsko-belgická Dexia.

Aj u nás možno investovať
Aj na Slovensku sa dajú kúpiť fondy investujúce do amerických realít. Napríklad ČSOB Asset Management ponúka fond ČSOB Property, ktorý má 20 percent investovaných do amerického realitného trhu. Z nich je do problematického rezidenčného sektora zainteresovaných približne päť percent. "Americký aj západoeurópsky realitný trh tento rok vo všeobecnosti klesá," hovorí Ravinger. Priemerná ročná výkonnosť fondu ČSOB Property od apríla minulého roka do konca júna bola okolo 14 percent, za druhý štvrťrok však bola mínus 10 percent.
Slovenské realitné fondy, ktoré sa naplno rozbehli až v máji tohto roka, americkou hypotekárnou krízou nie sú zasiahnuté. "Hypotekárna kríza v USA nemá žiadny vplyv na realitné fondy, ktoré investujú do aktív na slovenskom realitnom trhu," vysvetľuje portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Vladimír Bolek.

Už sme na vrchole?
Americká hypotekárna kríza sa začala v marci. Odvtedy sme počuli aj upokojujúce slová z úst šéfa americkej centrálnej banky Fed Bena Bernanka, že situácia nie je kritická. Niekoľko mesiacov kríza driemala. Paniku však pred dvoma týždňami spustil desiaty najväčší americký hypotekárny ústav American Home Mortgage Invesment, keď oznámil, že nedokáže veriteľom splácať záväzky. Týždeň po tejto správe firmu, ktorá obhospodarovala 2,5 percenta rezidenčných hypoték, zatvorili a 7 000 zamestnancov prišlo o prácu. "Je možné, že problémy okolo hypoték sa vyriešia na jeseň, keď bude jasnejšia situácia aj okolo úrokových sadzieb v eurozóne a v USA," myslí Ravinger. "Otázka rizikových hypoték sa však premietne aj do stavebného sektora a už aj tak pokrivkávajúceho nehnuteľností, čo významnou mierou ohrozuje doteraz uspokojivý globálny ekonomický rast," menej optimistická je Antoničová.

01 - Modified: 2003-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Devalvácia forintu oslabila korunu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. máj 2024 10:11