StoryEditor

OPEC: Ropy je dostatok, ceny dvíhajú špekulanti

26.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Svetový trh s ropou je podľa generálneho tajomníka Organizácie krajín vyvážajúcich ropu Abdullaha al-Badrího dostatočne zásobený. Za rastom cien na rekordné hodnoty je slabý dolár a špekulatívne investície.
Podľa Badrího nie sú ceny okolo 90 dolárov za barel pre kartel zlatou baňou, keďže rozsiahlo investuje do nových produkčných kapacít. Príjmy navyše znehodnocuje slabnúci dolár. "Nedošlo k prerušeniu dodávok, na trhu je veľa ropy," povedal Badrí. "Geopolitická situácia, hodnota dolára, nedostatočné rafinérske kapacity a špekulanti, ktorí masívne investujú do ropy, sú príčinami, prečo ceny dosahujú takú výšku." Upozornil tiež na to, že slabý dolár a rast nákladov obmedzujú zisky producentských krajín. "Kvôli hodnote dolára, nákladom na vybavenie, nákladom na ťažbu barelu ropy a investíciám nie je v skutočnosti 90 dolárov za barel pre nás zlatou baňou."
OPEC chce podľa Badrího rozumnú cenu, nijako ju však nešpecifikoval. Dodal, že kartel už pracuje na zvýšení ťažby o 500 000 barelov denne od 1. novembra, na ktorom sa dohodol v septembri. "Som si istý, že spoločnosti sa na to pripravujú. Zvýšiť alebo znížiť produkciu nie je také ľahké."
Badrí odmietol komentovať stredajšie vyhlásenie nemenovaného predstaviteľa OPEC, že kartel by mal v novembri zvýšiť dodávky na trh o ďalších 500 000 barelov denne, aby utlmil rast cien. Jediné, čo povedal, bolo, že ťažobná politika nie je medzi hlavnými bodmi programu summitu lídrov OPEC, ktorí sa 11. a 12. novembra stretnú v Rijáde.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. máj 2024 03:53