StoryEditor

Mobilné telefóny sú v Poľsku už 15 rokov

30.07.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

V júni 1992 sa v Poľsku rozbehla sieť Centertel. Nemotorné prístroje, prezývané "tehla" a "radiátor", boli prvé mobily na poľskom trhu, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.
Zo začiatku bolo treba platiť nielen za odchádzajúce, ale aj za prichádzajúce hovory. Priemerný plat v roku 1992 stačil na 627 minút hovoru. Posielanie a prijímanie esemesiek fungovalo iba občas. Mobily Nokia Cityman, nazývané "tehla", pochádzali z roku 1987 a vážili 760 gramov. Stáli 41 miliónov zlotých, asi ako poľský Fiat a viac ako priemerný Poliak zarobil za rok. Motorolu 2000 nazývali "radiátor" alebo "kufor". Obidvom sa hovorilo tiež "šumafony".

Mobil pre pápeža
"Jeden z prvých mobilov -- v bielej farbe -- dostal pápež Ján Pavol II.," spomína hovorca Telekomu Jacek Kalinowski. V sieti Centertel bolo možné používať aj vôbec prvé prenosné Nokie Talkman, ktoré fínska firma vyrobila pred ôsmimi rokmi. Prístroj vážiaci päť kilogramov sa používal v aute či dome, do ktorého Telekom nedokázal zaviesť telefón. Stál desiatky miliónov zlotých. "Moja prvá Motorola vyzerala ako radiátor a vážila ako radiátor. Keď sa rozzvonila, z televízorov mizol obraz. Nosil som ju v kufríku, pretože inde sa nevošla. Bolo dosť nepohodlné otvárať kufor uprostred davu na ulici," napísal na svojom blogu Jerzy Afanasjew. Vo vlakoch používali mobily výlučne cestujúci v prvej triede, ktorým hulákanie do slúchadla dodávalo na prestíži.

Telefón v autobuse
Firma napokon sieť rozšírila zo štyroch miest na 95 percent poľského územia. Zviedla tiež boj o zachovanie monopolu i odmietnutím zapojiť do svojej siete mobily kúpené u konkurencie. Pokúsila sa zriadiť sieť telefónnych búdok s mobilmi a zaviedla svoje prístroje do autobusov. Pár ich jazdí dodnes. Centertel dodnes oceňujú rybári, pretože sieť má dobrý dosah v pobrežných vodách a za domáce sadzby sa dá volať dokonca aj do Kaliningradu. Analógová sieť má fungovať do konca tohto roka. Jedným z prvých reklamných hesiel bolo "malý telefón, veľký úspech".
Avšak symboly luxusu nemali najlepšiu povesť. Prvými používateľmi boli vyšší úradníci, podnikatelia a majitelia plnej peňaženky vyznávajúci štýl kožených búnd a rýchlych áut. " Zákazník prišiel do baru a hodil mobil na pult. Bol to typický zvuk, pri ktorom slečny zbystrili pozornosť," spomína Toszy Marek na prácu čašníka v jednej reštaurácii. "Kúpil som si mobil, pretože som chcel predávať pizzu cez telefón, avšak Telekom mi ho nedokázal pripojiť," spomína Rafal, majiteľ pizzerie. "Nosil som mobil v ruke, ale nie preto, aby som sa chválil. Bol taký ťažký, že keď som ho dal do vrecka, tak mi sako padalo z ramena..." Počas 15 rokov sa trh mobilnej komunikácie zmenil na nepoznanie. Poliaci si môžu kúpiť mobily od štyroch operátorov a na trh vstúpili aj virtuálni operátori. Podľa štatistických údajov mobil vlastní už 96 percent populácie. Počas uplynulých desiatich rokov počet používateľov vzrástol z 900 000 na 36,7 milióna.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. máj 2024 07:15