StoryEditor

Ťažké časy aj pre energetiku

Pandémia nového koronavírusu zasiahla spoločnosť vo všetkých sférach, energetický sektor nevynímajúc.

V snahe o zastavenie rozširovania ochorenia COVID-19 vydala vláda SR obrovské množstvo opatrení, ktoré sa priamo i nepriamo dotkli prakticky všetkých spoločenských sfér. Dôsledkom týchto obmedzení a kolektívnej uvedomelosti občanov došlo k zníženiu, respektíve pozastaveniu výroby niektorých produktov a zároveň i k redukcii rozsahu poskytovaných služieb. Niektoré podniky v snahe o prežitie tohto obdobia s čo najmenšou stratou pružne reagovali, iné túto možnosť ani nemali, prípadne by pre ne táto alternatíva bola ekonomicky nevýhodná. Všetky spomínané zmeny oproti bežnému podnikovému hospodáreniu sa plne prejavili i v energetickom sektore, kde muselo tiež dôjsť k modifikáciám a prispôsobeniu sa súčasnej situácii.


Spotreba elektriny klesla
Zatvorenie veľkých výrobných podnikov, kde sa vplyvom veľkého počtu zamestnancov predpokladalo rýchle šírenie ochorenia, zatriaslo spotrebou elektrickej energie najviac. Išlo hlavne o závody vyrábajúce automobily či automobilové komponenty. V týchto výrobniach sa očakáva najväčší pokles spotreby energie oproti vlaňajšku. Nutné je i podotknúť, že znovuotvorenie výroby v týchto podnikoch nie je len záležitosťou našich národných opatrení. Mnoho z týchto firiem má cieľových zákazníkov v iných krajinách, v ktorých sa pri negatívnom vývoji pandémie dopyt po produktoch neobnoví, čo logicky negatívne ovplyvní výrobu.
Ďalšími signifikantnými odberateľmi elektriny sú obchodné centrá, ktoré sú povinne zavreté. Spotreba klesla i v takzvaných business centrách, keďže väčšina firiem povolila zamestnancom prácu z domu.

Naopak, práve home office zvýšil spotrebu elektrickej energie domácností, čo sa však podľa štatistických úradov generálne neprejaví, keďže tento charakter spotreby nemôže konkurovať tej z výrobných podnikov.
Konkrétne čísla spotreby elektrickej energie budú jasné až po medziročnom sčítaní a následnom porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku. Je však dôležité poznamenať, že na štatistiky bude mať vplyv i počasie, keďže tohtoročná zima bola miernejšia v poro...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-30 14:13:44 - Feat.: - Title: Európska zelená energetika má problém. Spoločnosti sa presúvajú do USA 02 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo spôsobí ďalšiu pandémiu? Poprední vedci sa zhodli na jednom víruse 03 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 04 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 00:08