StoryEditor

Svetový víťaz je Juhoafričan

21.09.2006, 00:00

Za Svetového podnikateľa roka 2006 bol v júni na slávnostnom ceremoniáli v Monte Carle vyhlásený prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Imperial Holdings z Južnej Afriky Bill Lynch. Bill Lynch, ktorý prišiel do Južnej Afriky v roku 1971 ako nezamestnaný, vybudoval zo spoločnosti Imperial najväčšie prepravné a mobilitné konzorcium v Južnej Afrike. Dnes je jeho prezidentom a výkonným riaditeľom.
Za šiesteho nositeľa svetového ocenenia v poradí ho zvolili spomedzi tridsiatich dvoch národných víťazov, ktorí pricestovali na podujatie v letovisku pri Stredozemnom mori. "Boli sme svedkami neobvykle silného poľa národných víťazov, takže porotcovia mali pri výbere obzvlášť neľahkú úlohu," povedal podpredseda globálnej divízie pre strategicky rastúce trhy spoločnosti Ernst & Young Greg Ericksen, pričom dodal: "Bill zažil a preskákal azda všetko -- a svojou láskou k biznisu a odovzdaním sa tvrdej práci je veľkým vzorom pre podnikateľov na celom svete."
Keď Bill Lynch začínal, mal len základné vzdelanie nadobudnuté na dedinskej škole a lásku k podnikaniu hneď od prvého dňa svojej prvej práce v garážovej opravovni áut na írskom vidieku. V roku 1971, vo veku 27 rokov, prišiel do Južnej Afriky s manželkou Ann, s dvoma tisíckami libier vo vrecku a mizivými vyhliadkami počas zhoršujúcej sa hospodárskej recesie. Zamestnal sa vo vtedy stratovej spoločnosti Imperial Motors predávajúcej automobily. Lynch sa stal vedúcou postavou jej zmeny.
V roku 1973 odkúpil desaťpercentný podiel spoločnosti Imperial -- pričom touto kúpou radšej riskoval, než by mal prijať päť percent zadarmo. Zaviedol stratégiu rastu a začal rozširovať pole pôsobnosti podniku na prenájom nákladných automobilov, logistiku, prenájom a lízing osobných vozidiel.
V roku 1987 bola hodnota akcií spoločnosti Imperial deväť centov za akciu. Dnes má každá akcia spoločnosti hodnotu 21 eur. V roku 1990 sa Lynch stal výkonným prezidentom spoločnosti. Sústredil sa na ďalšiu expanziu -- okrem iného pretransformoval hlavnú oblasť automobilového predaja spoločnosti z firmy, pôvodne zameranej na Toyotu, na sieť ponúkajúcu široké spektrum značiek. V tom období mnohí predpovedali Juhoafrickej republike politický a hospodársky pád.
V rokoch 1998 a 1999 spoločnosť Imperial expandovala do zahraničia a kúpila sekciu pre európsku logistiku spoločnosti Thyssen-Krupp a začala podnikať v oblasti leteckého lízingu.
Od prevratu v Južnej Afrike smerom k demokracii vzrástol obrat spoločnosti Imperial 28-násobne.
V súčasnosti sa ročné výnosy spoločnosti Imperial Holdings pohybujú na úrovni 6,5 miliardy eur v jej siedmich synergicky pôsobiacich divíziách. Zamestnáva 36-tisíc zamestnancov v troch svetadieloch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. máj 2024 22:44