StoryEditor

Stredoeurópske akciové trhy

11.02.2007, 23:00

Trhy v strednej Európe sa začiatkom predchádzajúceho týždňa pohybovali zmiešane. Obrat v raste nastal vo štvrtok, keď sa zaznamenali významné straty. Index WIG 20 si vo štvrtok odpísal celé tri percentá. Nakoniec zatvoril na hodnote 3 417 bodov so ziskom 0,31 percenta. Pražský PX sa mierne oslabil a maďarský BUX aj napriek slabším výsledkom získal 1,51 percenta.
Zaujímavé pohyby v Česku boli predovšetkým na dvoch tituloch. Komerční banka sa po mesiacoch prešľapovania na úrovni 3 200 českých korún posunula výrazne vyššie a momentálne testuje odolnosť hranice 3 500 korún. Impulzom pre tento pohyb bolo nákupné odporúčanie od JP Morgan s cieľovou cenou 4 200 korún. Zodpovedal tomu aj objem vyše päť miliárd korún, čo je najviac od júna 2006. Akcie Orca zažili vzostup a pád. Po raste tesne pod 3 600 korún, ovplyvnené informáciami o akvizíciách a plánovanom navŕšení dividendy, nakoniec zatvorili na 3 357 korunách. Impulz na otočenie vývoja bolo oznámenie úpisu nových akcií. Medzi uskutočnené akvizície patrí aj bratislavský pivovar STEIN, ktorý spoločnosť kúpila so zámerom presťahovať ho a na lukratívnom pozemku v centre Bratislavy vybudovať komplex administratívnych, obytných a hotelových priestorov.
Maďarské farmaceutické firmy RichterEgis ohlasovali hospodárske výsledky za štvrtý štvrťrok. Richter si medziročne pohoršil o 40 percent a zaostal za očakávaniami analytikov o dobrých 18 percent. Uspokojivým však bol aspoň vývoj prevádzkového zisku, a preto väčšina maklérskych domov ponechala svoje odporúčania na pôvodných hodnotách. Až 80-percentný prepad čistého zisku spoločnosti Egis medziročne je už naozaj silná káva a rastový príbeh sa zrejme načas skončil. Tento týždeň reportuje výsledky MOL a očakávania tiež nie sú vôbec ružové. Po extrémne dobrom treťom kvartáli tak môže prísť vytriezvenie.
V stredu ohlasuje spoločnosť KGHM hospodárske výsledky za štvrtý štvrťrok a očakávam, že sa to stane udalosťou číslo jeden na poľskej burze. Majoritný balík akcií vlastní štát a bude to on, ktorý bude mať posledné slovo v rozhodovaní o výške dividendy. Keďže tieto dividendy tvoria významný príjem do štátneho rozpočtu, avizovaný 15,9-percentný výnos môže v budúcnosti pritiahnuť investorov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 22:02