StoryEditor

Vplyv správnej ochrany nôh na bezpečnosť na pracovisku

15.03.2024, 00:00

Bezpečnosť na pracovisku by mala byť hlavnou prioritou bez ohľadu na profesiu a odvetvie, pretože práve počas práce dochádza podľa štatistík k viacerým závažným situáciám. Potvrdzujú to aj pravidelne zverejňované informácie Národného inšpektorátu práce, ktoré hovoria, že v priebehu každého jedeného mesiac v roku dochádza k viac ako 500 registrovaným pracovným úrazom s vážnym poranením horných alebo dolných končatín.

Pre ochranu zdravia a zníženia rizika úrazu je preto mimoriadne dôležitá správna pracovná morálka, bezpečnosť, oblečenie a kvalitná pracovná obuv. Najmä preventívna a adekvátna ochrana nôh môže mať obrovský vplyv na bezpečnosť a pohodu zamestnancov v čase plnenia si svojich pracovných úloh.

Nikdy nepodceňujete riziko úrazu na pracovisku

Bezpečnosť na pracovisku by nemala byť podceňovaná, pretože existuje obrovské množstvo faktorov, ktoré môžu vašu ochranu, zdravie a život ohroziť. Nebezpečenstvo úrazov môže mať rôzne podoby aj v závislosti od odvetvia, takže je veľmi dôležité, aby zamestnávatelia aj zamestnanci venovali tomuto aspektu náležitú pozornosť a rešpektovali bezpečnostné normy. Dobre známym faktom tiež je, že aj preventívna pracovná obuv môže výrazne znížiť riziko úrazu, resp. minimalizovať jeho nepríjemné následky.

Bezpečnostná obuv nechýba ani v ponuke značky Strauss, ktorá sa zameriava na bezpečnosť a komfort pracovného oblečenia, obuvi a ochranných pomôcok. Okrem kvalitných pracovných odevov pre mužov a ženy prináša tiež oblečenie na voľný čas a šport, ktoré je charakteristické nielen svojou vysokou kvalitou, ale aj moderným dizajnom.

Kvalitná pracovná obuv môže hrať kľúčovú úlohu pre bezpečnosť na pracovisku, pretože chráni nohy pred rôznymi rizikami ako sú padajúce predmety, stroje alebo nebezpečné chemikálie. Potrebné je samozrejme rozlišovať aj to, či vám postačuje bežná pracovná obuv, alebo je nutné zvoliť univerzálnu obuv s oceľovou špičkou pre náročnejšie vonkajšie podmienky.

Výber sa tiež riadi platnými normami a legislatívou v oblasti ochrany zdravia pri práci. Zabúdať na vhodné topánky počas práce netreba ani pri zariaďovaní bývania, respektíve svojpomocnej rekonštrukcii domu či inom majstrovaní v záhrade.

image
Mr.Kongsak Treesakol/Shutterstock.com

Ako pracovná obuv zabraňuje pracovným úrazom?

Správna ochrana nôh nie je len o dodržiavaní predpisov, ale aj o ochrane životov a zdravia pracovníkov. Práve dolné končatiny sú počas práce v rôznych odvetviach najviac ohrozenými časťami tela, ktoré je možné adekvátnou pracovnou obuvou pred prípadným rizikom ochrániť. Stačí si len dobre zvoliť, pričom je nutné myslieť na fakt, že konkrétny výber obuvi by mal zohľadňovať danú profesiu.

Môže ísť o spomínanú obuv s oceľovou špičkou na ochranu pri páde ťažkých predmetov, ktoré sú používané na stavbách či v priemyselných odvetviach. Profesionálny systém ochrany dolných končatín býva tiež zložený a vybavený protišmykovou podrážkou pre prácu na klzkých povrchoch. Pre prácu s chemikáliami je zas vhodnou a správnou možnosťou špeciálna  priemyselná obuv.

Dobrá ochrana nôh však nie je iba o bezpečnosti, ale môže tiež prispieť k zvýšenej produktivite pracovníkov, pretože, keď majú zamestnanci zabezpečenú ochranu a pohodlie, sú menej stresovaní a konkrétna práca dostáva viac pozornosti. Ochranná obuv tiež môže pomôcť eliminovať nepríjemné zdravotné problémy, ako sú bolesti nôh a únava, čo zas vedie k lepšej výkonnosti.

image
Flystock/Shutterstock.com

Čo je najdôležitejšie pri výbere vonkajšej pracovnej obuvi?

Pri výbere obuvi na vonkajšie práce zohráva najdôležitejšiu úlohu samotná konštrukcia topánok a kvalita materiálov použitých pri ich výrobe.

Nakoľko sa nielen doma, ale aj v klasickom zamestnaní vykonávajú pracovné aktivity v náročných podmienkach exteriéru, je nevyhnutné, aby vám adekvátna ochrana chodidiel svojou špecifickou konštrukciou a tvarom poskytovala spoľahlivú ochranu a pohodlie. Znamená to, že obuv by mala byť ergonomicky navrhnutá, aby zabezpečovala dostatočnú podporu a stabilizáciu pri pohybe počas dlhých hodín práce..

Opomenúť pri výbere vonkajšej pracovnej obuvi nesmieme ani kvalitu použitých materiálov, pretože záhrada aj pracovné prostredie stavby či výroby sú veľmi často špecifické svojím neupraveným terénom, na ktorom sa veľmi ťažko pohybuje a pracuje.

Pod zhoršenie vykonávania prác a zníženie miery bezpečnosti nôh sa podpisuje aj počasie a jeho viaceré nepríjemné prejavy v podobe výkyvov teplôt, výskytu vlhkosti alebo vetra. Vonkajšia pracovná obuv zvládanie v nehostinných podmienkach uľahčuje a zároveň vaše končatiny dobre chráni, pretože je vybavená kvalitnými materiálmi, ktoré sú odolné, priedušné a ľahko sa čistia.

Vplyv správnej ochrany nôh na bezpečnosť na pracovisku nemožno za žiadnych okolností podceňovať. Investícia do kvalitnej ochrannej obuvi a ďalších ochranných pomôcok sa oplatí nie len profesionálom, ale aj domácim majstrom. Každý pracovník si predsa zaslúži pracovať v prostredí, kde je jeho bezpečnosť prioritou a nevyhnutnou súčasťou kvalitné a pohodlné pracovné topánky či oblečenie.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
17. apríl 2024 20:49