StoryEditor

AUTOCONT TechFórum 2023: Bezpečnosť, ale aj jednoduchšie napredovanie a umelá inteligencia

10.11.2023, 00:00

Predávanie skúseností, hľadanie riešení, vylepšení či navyšovanie ochrany. Na konferencii AUTOCONT TechFórum 2023 sa otvorili mnohé dôležité témy z oblasti IT.

Efektívny storage, migrácie, rozširujúca sa práca z domu, výraznejšie presadzovanie AI či dôraz na ochranu dát a bezpečnosť, ktorá by mala byť základným pilierom v ceste napredovania bez zbytočných obáv. V poradí už 11. ročník AUTOCONT TechFóra priniesol opäť mimoriadne dôležité a ťažké otázky, avšak najmä správne odpovede a vhodné riešenia, ktoré by nemali byť firemným klientom v dnešnej dobe cudzie. 

Práve TechFórum je optimálna platforma ako adaptovať vhodnú IT stratégiu na nasledujúce roky a vytvára tiež príjemnú neformálnu i kreatívnu atmosféru na výmenu skúseností naprieč spoločnosťami, ktoré vzájomne hrdo spolupracujú a ktoré AUTOCONT, či novo už komplexný gigant pod názvom Aricoma, združuje „pod jednou strechou“. V praxi vám potom dokáže vybrať najvhodnejších dodávateľov či produkty so zreteľom na to, aby boli vzájomne integrovateľné a manažovateľné aj pod treťostrannou platformou.

image
AUTOCONT

Behom niekoľkých hodín však zazneli aj priame skúsenosti a výsledky z praxe, aby si každý vedel utvoriť kompletnú predstavu napríklad aj o možnej ochrane pred čoraz väčšou hrozbou DDoS útokov. Tie už dávno nie sú výsadou iba zahraničia, ale vo zvýšenej miere sa začínajú stávať témou aj na Slovensku. Niektorí sú však stále skeptickí a keďže za roky svojho pôsobenia neevidujú žiadny podobný bezpečnostný incident, je podľa nich ochrana možno zbytočnosťou.

„Nebojíte sa útoku, ktorý môže prísť kedykoľvek a môže mať devastačné následky na celú vašu infraštruktúru?“ oponuje Jozef Burak, sieťový inžinier zo spoločnosti AUTOCONT, ktorý spolupracoval na odvrátení nedávneho veľkého DDoS útoku aj na najväčšieho osobného železničného dopravcu na Slovensku.

Výsledkom boli iba minimálne škody a to vďaka včasnému podchyteniu problému a tiež ochrane, ktorá sa v rámci spolupráce dohodla iba dva mesiace pred nástupom útoku. Išlo pritom o rozsiahly a opakovaný incident, ktorý sa dotýkal aj ďalších štátnych rezortov či súkromných spoločností. „Najväčšie vyplývajúce ponaučenie je – byť pripravený,“ dodáva Burak. „Nie je totiž otázka či sa stanete obeťou útoku, ale skôr kedy sa to stane.“

Bezpečnostné hrozby pritom u nás nie sú novinkou a dôraz na ich odvrátenie i preventívnu ochranu prízvukujú experti už roky. Môžu prísť v istej forme pokojne aj v zdanlivo neškodnom mailovom oznámení na pripojenie sa k falošnej digitálnej konferencii, ktoré sa s rozšírením práce z domu bežne využívajú čoraz častejšie. „Hovoríme a upozorňujeme stále na to isté, ale ako sa hovorí opakovanie je matka múdrosti“ uviedol počas svojho výstupu Peter Košinár zo spoločnosti ESET.

Prienik AI do sveta firiem

„AI hýbe teraz nielen naším svetom, ale všeobecne technologickým svetom z jediného dôvodu – je obrovské množstvo dát, ktoré treba nejakým spôsobom skrotiť, spracovať a využiť pre našu výhodu,“ povedala Zuzana Švecová zo spoločnosti CISCO, ktorá so svojim tímom zabezpečuje predaj v oblasti sieťových a dátových technológií.

IT platforma poháňaná práve prvkami AI, disponujúca i ďalšími podmnožinami ako machine learning a deep learning, sa snaží poskytovať bezpečné prostredie a prinášať zjednodušenú správu siete. Vďaka obrovskému celosvetovému nasadeniu má CISCO konkurenčnú výhodu v rozsahu dát, ktorými disponuje, vie spracovávať, využívať a implementovať do výsledného riešenia pre klienta. 

image
AUTOCONT

K oblasti AI mala čo povedať aj spoločnosť Lenovo, zastúpená Jánom Jiskrom, ktorá rozhodne nie je iba poskytovateľom hardvéru v podobe notebookov alebo serverov, ale výrazne sa presadzuje aj v oblasti storage riešení. A tie sú už teraz veľkou témou vzhľadom na rozširujúce sa implementovanie aj AI riešení. Už v roku 2025 sa podľa rôznych analytikov predpokladá, že umelá inteligencia a machine learning budú jedným z hlavných rozhodujúcich kritérií pri výbere storage infraštruktúry alebo infraštruktúry pre ukladanie dát.

„Ak sa pozrieme na tradičný storage svet, stretávame sa s jedným problémom – očakávame jednoduchosť, vysoký výkon i škálovateľnosť. To sú veci, ktoré idú do veľkej miery proti sebe a tak potrebujeme prevažne tri rôzne platformy,“ konštatoval Jiskra. Riešenie Lenovo High Performance File System Solution s WEKA Data Platform je však softvérovo definované úložné riešenie (SDS), ktoré kombinuje špičkové servery Lenovo ThinkSystem s ultra vysoko výkonným softvérom hybridnej cloudovej dátovej platformy WEKA. Toto riešenie, bez potreby trojice rôznych platforiem, je vytvorené pre dátovo náročné aplikácie, ako je AI, ML a HPC, čo pomáha skrátiť čas potrebný na pochopenie a zároveň znížiť súvisiace náklady. 

„Umelej inteligencii sa nevyhnete,“ poznamenal tiež Fridrich Matejik z IBM. Spoločnosť v uplynulej dobe vylepšila svoju patformu Watsonx pre AI, určenú na vytváranie modelov, ich spravovanie či následné vylepšovanie, no v rámci AUTOCONT TechFóra Matejik informoval najmä o vplyve kvantových technológií a počítačov na svet IT. Tie sa začínajú čoraz viac uplatňovať naprieč rôznymi sférami firiem, pomáhajú už aj v oblasti bankového segmentu či toho farmaceutického, kde budú do budúcna slúžiť pre vývoj nových liekov. Štandardné počítače síce kvantovými nenahradíte, no výrazným spôsobom nimi rozšírite možnosti využitia.

image
AUTOCONT
 

Keď je práca efektívna

Súčasťou konferencie bol aj známy IT gigant Hewlett-Packard, ktorý sa v roku 2015 rozdelil na dve samostatné firmy a to Hewlett Packard Enterprise (HPE), pôsobiacu v odvetví infraštruktúry informačných technológií, a HP Inc. (HPI), ktorá sa venuje tlačiarňam a osobnej výpočtovej technike. „Veľa zákazníkov prechádza k veľkým cloudovým operátorom a kupuje si riešenie ako službu,“ podotkol Miroslav Franek, HPE Product Business Manager.

Podľa IDC sa ukazuje, že svet IT je a bude hybridný. Aktuálne je približne jedna tretina aplikácií a workloadov (33 percent) prenesená do public cloudov, zatiaľ čo 67 percent zostáva z objektívnych dôvodov na lokálnom úložisku. Je to najmä z dôvodu obáv ohľadom bezpečnosti, regulácií alebo ide o staršie aplikácie, ktorých refactoring by bol nákladný a prenos do cloudu by nepriniesol tú skutočnú efektivitu. „Aj tie dve tretiny by však chceli mať cloudovú skúsenosť, chceli by aby to bolo tiež jednoduché a mali zdroje rýchlo či disponovali transparentnosťou nákladov,“ doplnila Bohdana Tandlich z HPE.

Riešením môže byť platforma HPE GreenLake, ktorá v sebe spája agilitu a hospodárnosť verejného cloudu s bezpečnosťou a výkonom firemného dátového centra, pričom poskytuje možnosť čerpať infraštruktúru ako službu (as-a-service) a zákazníkom umožňuje využívať presne toľko úložiska, kapacity či výkonu, koľko práve potrebujú. Pay-per-use model zabezpečí, že spoločnosť nepotrebuje mať vopred pripravený veľký balík na to, aby mohla rozbehnúť svoje nové biznisové projekty.

image
AUTOCONT

Hybridný je však svet IT aj v oblasti práce ako takej, čo naštartovala nedávna pandémia koronavírusu a mnohé firmy zostali tomuto konceptu verné. „S jedným notebookom či iným zariadením budem pracovať v zasadacej miestnosti, na cestách, ale aj pri stole v kancelárii alebo doma,“ otvorila svoju časť na konferencii TechFórum 2023 Kateřina Barbier, Country Manager spoločnosti HPI pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko. Takto definovaných zamestnaní, kde sa podobný koncept využíva, je pritom dnes už veľmi veľa. „Nie je to však iba o produktoch, teda hardvéri,“ dopĺňa Barbier s tým, že v tejto oblasti plánujú rozvoj aj s novo získanou spoločnosťou Poly – lídrom v oblasti videokonferenčných riešení, kamier, náhlavných súprav či softvéru.

Vďaka novej aplikácii HP Wolf Protect and Trace však môžete svoj hardvér aj zabezpečiť, chrániť údaje, sledovať počítače HP a hlavne zabrániť neoprávneným používateľom, aby sa dostali k citlivým súborom a dokumentom. Funkcia je integrovaná do BIOSu vášho zariadenia a aktivuje sa zapnutím počítača a pripojením k sieti. Ak by bol váš notebook ukradnutý, na diaľku sa dá vyhľadať približná poloha v prípade, že je aktívny a pripojený k internetu alebo dokonca diaľkovo úplne zablokovať administrátorom. Po nájdení počítača sa dá všetko odomknúť, no ak počítač zostane v rukách zlodeja, nepomôže mu k spusteniu prakticky nič. Aj to sú dôležité oblasti, ktorým sa vo firmách treba venovať a na ktoré sa dá nájsť odpoveď počas konferencií AUTOCONT TechFórum, respektívne novo Aricoma TechFórum. 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
10. máj 2024 07:01