TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ako boj proti pandémii rozhádal lídrov?

23.11.2020, 23:00
Ani tieto výpady obom lídrom nezabránili, aby to v spoločnej vláde skúsili ešte raz.

Hierarchický vzťah, ktorý mali počas Radičovej vlády, sa však tentoraz otočil. V tohtoročných februárových voľbách totiž suverénne triumfovalo Matovičovo OĽaNO, ktoré si do koalície ako menšieho partnera pozvalo aj SaS. Matovič začal šéfovať kabinetu, v ktorom sa Sulík stal ministrom hospodárstva.
Spory sa čoskoro rozhoreli aj tu. Do ich vzťahov totiž zasiahla pandémia koronavírusu, s ktorou vláda musí bojovať prakticky od chvíle, ako sa na jar ujala moci.
Verbálne potýčky medzi oboma mužmi sa týkajú predovšetkým spôsobu, akým by malo Slovensko zvládať boj proti nákaze COVID-19. Kým Sulík presadzuje opatrenia, pri ktorých by sa gastronomickým prevádzkam, posilňovniam či ďalším podnikom dýchalo ľahšie, Matovič je za razantnejšie kroky.
Konflikt zošiel tak ďaleko, že na rad prišli aj ostré výrazy. Šéfovia koaličných subjektov si ich zväčša vymieňajú na Facebooku. Sulík tam v prvej polovici októbra tvrdo skritizoval krízový štáb, ktorý navrhol zatvoriť reštaurácie a fitnescentrá. „Igor, pandemická komisia, ktorá nemá základné dáta o tom, koľkí sa kde nakazili, len strieľa od pásu a presne tomu tie dnešné tliachaniny zodpovedali,“ napísal minister hospodárstva.

Hádky sa v novembri vystupňovali ešte viac. Matovič poveril Sulíka, aby vytvoril svoj vlastný pandemický plán, ktorým by sa dal znížiť medián nových prípadov nakazených ľudí pod 500 a zároveň by sa mohli otvoriť prevádzky. Keď ho v požadovanom čase nedostal, uviedol, že Sulík si nesplnil domácu úlohu, preto ju radšej zadal svojej 11-ročnej dcére. Nezabudol na Sulíkovu narážku z roku 2010, že programové vyhlásenie vlády dokáže napísať lepšie jeho trojročný syn Hugo než Matovič.
Keď neskôr Sulík predostrel vlastné nápady, Matovič ich označil za irelevantné a navrhol mu, aby ich ponúkol Mongolsku. „Kto bude chodiť pochovávať mŕtvych? Sulík osobne bude kopať hroby?“ reagoval premiér na to, že šéf SaS spochybnil jeho návrh, aby sa antigénovými testami testovali ľudia v reštauráciách, divadlách, kinách či školách.

01 - Modified: 2024-04-16 12:50:21 - Feat.: - Title: Spevák Peter Nagy ukázal novú priateľku. Po dlhom čase už nie je sám! 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 22:14