StoryEditor

Politologička pre HN: Nová strana má šancu osloviť bývalých voličov SDĽ

18.06.2020, 14:44
Dôvodom poklesu preferencií Smeru je vyčerpanosť a neschopnosť udržať si témy, ktoré stranu definovali za ostatné roky, tvrdí pre HN politologička Viera Žúborová.

Plánovaná strana Petra Pellegriniho predbieha podľa posledných prieskumov Smer Roberta Fica. Myslíte si, že ak by sa voľby konali dnes, potvrdil by sa tento trend aj v realite?
Politické preferencie potenciálnej strany Petra Pellegriniho čerpajú ešte stále z jeho pozície slovenského premiéra, ktorú zastával v minulosti. To sa nemusí prejaviť v budúcnosti, ak Pellegrini nebude schopný udržať si stanovený naratív, cez ktorý sa prezentoval. Má však vysoké šance minimálne na dosiahnutie dvojciferného výsledku pri budúcich výskumoch politických preferencií. Samozrejme, všetko záleží od okolností, v ktorých sa spoločnosť bude nachádzať. Ukázali to nielen výsledky parlamentných volieb. Aj miera politických preferencií viacerých strán je veľmi kolísavá.

V čom vidíte hlavný dôvod tohto presúvania preferencií?
Je to vyčerpanosť a neschopnosť udržať si témy, ktoré definovali Smer-SD za ostatné roky. A naopak, „prebratie“ tém, v ktorých nie sú čelní predstavitelia strany autentickí. Ďalší vývoj bude záležať od kondície Roberta Fica, post covidovej ekonomickej situácie a od toho, či sa Pellegrini dokáže zhostiť pozície opozičného lídra, ktorý bude rozvážnym a pokojným hlasom upozorňovať na všetky nedostatky a prešľapy súčasnej koalície.

Má Pellegrini šancu vysať Ficov voličský elektorát a dosiahnuť podobnú podporu, akú mal pred časom Smer?
Minimálne časť z neho určite áno. Najmä tú, ktorá by sa dala definovať ako bývalý elektorát SDĽ. Ten sa ostro vymedzuje voči akémukoľvek koketovaniu alebo náznakom spolupráce s Marianom Kotlebom a ĽSNS. Smer-SD bol v tomto prípade unikátom. Pri pohľade na súčasné rozloženie politických síl môže túto podporu dosiahnuť jedine strana či skupina strán, ktorá sa prezentuje cez konzervatívno-sociálne idey ako napríklad Sme rodina.

Ako sa vo vašich očiach prezentuje Pellegrini?
Ako prototyp moderného sociálneho demokrata a podporovateľa úzkej spolupráce so Západom vrátane pevného ukotvenia Slovenska v nadnárodných štruktúrach. Opäť však všetko záleží od nálad spoločnosti a správneho načasovania. Globálna pandémia spôsobila, že jednotlivé štáty sa začali do seba uzatvárať. Aj napriek avizovanej pomoci zo strany Európskej únie nás tak čakajú nie práve pozitívne časy v kontexte budúceho ekonomického rastu a hlbšej integrácie. Návrat k témam bezpečnosti a sociálnych istôt si momentálne privlastňujú iné strany. Strana Petra Pellegriniho to preto bude mať ťažké pri nastoľovaní nových tém v týchto otázkach, ktoré stále patria medzi dôležité hodnoty väčšinovej slovenskej spoločnosti.

V predvolebných kampaniach väčšina strán kategoricky vylučovala spoluprácu so Smerom. Bol by pre ne Pellegrini prijateľný ako potenciálny koaličný partner?
Je zrejmé, že v prípade príchodu novej strany Petra Pellegriniho na politickú scénu a jej schopnosti udržať si dvojciferné preferencie budú niektoré strany prehodnocovať svoj postoj voči tomuto subjektu. V minulosti už viaceré strany, ktoré sa pred voľbami ostro vymedzovali voči svojim oponentom, boli po voľbách schopné sadnúť si s nimi na tú istú loď. A to ani nemusíme ísť až tak ďaleko do histórie. Samozrejme, všetko bude záležať od signálov, ktoré si strany budú pred voľbami navzájom vysielať, ako i od toho, či tieto signály budú schopné aj dekódovať, respektíve či si ich vyložia správne alebo podľa seba.

Aký je teda podľa vás koaličný potenciál Pellegriniho subjektu?
Z hľadiska súčasného nastavenia krajiny má potenciálna nová strana pomerne slušný koaličný potenciál, ktorý však môže veľmi rýchlo vyprchať. Tak, ako sa to stalo u strán Za ľudí alebo Sieť. Tie niektoré médiá pasovali do premiérskych pozícií. Na rozdiel od ostatných dvoch predsedov strán však má Peter Pellegrini jednu výhodu. Rýchlo sa učí a citlivo vníma meniace sa spoločenské nálady. Vie byť sociálnym demokratom a zároveň progresívnym lídrom krajiny Európskej únie. Dokáže byť štátnikom aj tým, kto vyoráva zemiaky. Marketingovo spĺňa všetky kritéria úspešného slovenského politika. Riadi sa heslom „we can be whatever you want us to be“ (môžeme byť čímkoľvek, čím chcete, aby sme boli).

Ozývajú sa hlasy, že Pellegriniho strana bude len akýmsi Smerom číslo 2 a samotný expremiér je len o niečo umiernenejšou podobou Fica, takže skutočnú zmenu priniesť nemôže. Považujete za reálne, aby sa úplne odstrihol od minulosti?
Nemyslím si, že jeho primárna politická socializácia sa dá poprieť. Napokon, aj sám Peter Pellegrini verejne vyhlásil, že hodnoty, na ktorých vyrastal v strane Smer, sú pre neho dôležitým prvkom pri vytváraní nového subjektu. V prípade úspešného vstupu na politickú scénu však nový Pellegriniho subjekt môže priniesť zmenu. Záleží to od toho, ako si ju zadefinujeme my a ako si ju zadefinuje sám potenciálny nový predseda modernej sociálnej demokracie. Najmä či to bude zmena, ktorá bude kopírovať Smer-SD v rokoch 2012 až 2018, keď sa strana hlásila k jadru Európskej únie.

Dá sa z doterajších vyhlásení vyčítať, ako si túto zmenu predstavuje?
Pellegrini chápe, kde sa v súčasnosti Slovensko nachádza. Za ten krátky čas jasne naznačil, kde by krajina mala byť, ak sa chce udržať na chvoste prvej ligy, teda v jadre. To znamená jednoznačné nasmerovanie investícií do inovácií, technologického pokroku, startupov alebo vzdelanostnej ekonomiky založenej na podpore technického vzdelávania. Ďalšou možnosťou je zmena v kontexte mentálneho vnímania Slovenska ako modernej krajiny, ktorá vie nielen technologicky držať krok so Západom, ale je aj otvorená a tolerantná voči akýmkoľvek prejavom inakosti a rôznorodosti. Skôr si myslím, že v prípade úspechu si nový subjekt vyberie prvú cestu. Nie že by bol proti druhej ceste, ale Pellegrini sa v minulosti učil od tých najlepších technikov moci. Úspech sa nemeria empatiou, toleranciou a otvorenosťou, ale stabilitou, progresom a ekonomickým rastom.

Smer dosiaľ fungoval aj vďaka priazni podnikateľských kruhov. Myslíte si, že teraz sa táto priazeň začína pomaly presúvať na stranu Pellegriniho?
Domnievam sa, že áno. Ak by podporu necítil, tak by tento krok nespravil. Nie je to z jeho strany alibistické. On je človek, ktorý sa doteraz viezol na „víťaznej“ vlne, nech bola akákoľvek.

01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 03 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 00:02