Reuters
StoryEditor

Prečo v Španielsku čakali s karanténou?

01.05.2020, 00:00
Ešte 8. marca, kedy už bolo v Španielsku 430 nakazených sa v Madride konala masová demonštrácia pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Prvý prípad v Španielsku identifikovali v posledný januárový deň, išlo však o nemeckého turistu na Kanárskych ostrovoch. Ďalšie nové prípady boli najprv podobné a ešte 9. februára povedal vedúci oddelenia pre riešenie zdravotných kríz Fernadno Simón, že v Španielsku bude iba pár prípadov. 

26. februára však bol objavený prvý prípad nákazy u človeka, ktorý nikam necestoval a postupne sa toto číslo začalo zvyšovať. Na sever krajiny odhalili prípady v nemocniciach, čo znamenalo, že celé zariadenia museli zostať v karanténe. 

Inak však život v krajine pokračoval ďalej a ešte 8. marca, kedy už bolo v Španielsku 430 nakazených sa v Madride konala masová demonštrácia pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, ktorej sa zúčastnilo približne 120-tisíc ľudí a to aj napriek tomu, že odborníci jej konanie neodporúčali.

Až 13. marca, kedy už bolo v krajine tritisíc nakazených, premiér Pedro Sánchez vyhlásil núdzový stav, celoštátny karanténa však bola vyhlásená až 15. marca. Od toho dňa všetci museli zostať vo svojich príbytkoch a mohli vyjsť na ulicu iba za účelom nákupu potravín, návštevy lekára či za prácou. 

Toto opatrenie prišlo po tom, čo sa za dva dni počet nakazených takmer zdvojnásobil. 28. marca sa opatrenia ešte pritvrdili, a všetka nepotrebná činnosť bola zakázaná. Počet nových obetí sa tak isté obdobie pohyboval každodenne okolo tisícky a až keď toto číslo začalo postupne klesať, tak sa začalo s postupným obnovovaním niektorých činností. Od tohto týždňa môžu po prvýkrát po viac ako mesiaci deti vyjsť na ulicu každý deň na hodinovú prechádzku.

Aj Španielsko sa už potupne vracia do normálu a tento návrat by sa mal udiať v piatich etapách. Fáza nula by mala začať 4. mája a ľudia budú môcť individuálne športovať, otvoria sa reštaurácie, ale iba na výdaj jedla, a profesionálni športovci budú môcť trénovať.

Nasledujúca fáza jedna, ktorá by mohla začať 11. mája, sa otvoria malé obchody, a za prísnych hygienických pravidiel aj vonkajšie priestory reštaurácii a barov ale iba na 30 percent. Čiastočne sa otvoria aj hotely a kostoly.   

V ďalšej fáze sa otvoria aj vnútorné priestory reštaurácii aj keď iba na tretinu. Tiež sa otvoria kiná a divadlá, no s povolenou obsadenosťou do jednej tretiny, a budú sa môcť organizovať podujatia, ktorých sa zúčastní menej ako 50 ľudí. V poslednej fáze sa uvoľní pohyb obyvateľov, ako aj pravidlá pre obchody a reštaurácie.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 22:08