Poseďte si pri krehkom rožku plnenom čokoládou v pouličnej kaviarničke a oddýchnite si po dni vyplnenom prechádzkami popri Seine a obdivovaním ikonických atrakcií, ako sú Eiffelova veža či Víťazný oblúk. Dokonalý zážitok z poznávania Paríža dosiahnete vtedy, ak sa vám podarí skĺbiť jej uvoľnenosť a živosť s dostatkom času na to, aby ste si mohli vychutnať skvelé jedlo aj výstavy v Louvre. Prebuďte svoju duchovnú stránku pri návšteve katedrály Notre Dame, zjednajte si výhodný obchod na blšom trhu Marché aux Puces de Montreuil, prípadne nakúpte dobroty na trhovisku Marché Biologique Raspail a to všetko okoreňte návštevou pikantného predstavenia v Moulin Rouge.Pixabay
StoryEditor

V čom sa líši prístup Francúzska a Nemecka?

12.07.2019, 00:00
Aj keď Nemecko figuruje medzi týmito krajinami, po havárii v japonskej Fukušime pred ôsmimi rokmi, ktorú spôsobili prívalové vlny tsunami, sa rozhodlo odstaviť svoje jadrové zdroje.

Týkalo sa to ôsmich reaktorov. So zvyškom sa má rozlúčiť do roku 2022. Tento krok mal na toto odvetvie energetiky podstatný vplyv.

Pri Francúzsku by však podobná situácia nastať nemohla: „Francúzsko má ťažisko svojej energetiky postavené na jadrových zdrojoch, čiže nemecký prístup by v prípade tejto druhej najsilnejšej európskej ekonomiky asi ani nebol možný,“ vysvetľuje Zoltán Lovász, riaditeľ spoločnosti PPA ENERGO, ktorá patrí do skupiny spoločností PPA CONTROLL.

Dodáva tiež, že reakcia Nemecka mohla na prvý pohľad diskvalifikovať jadrovú energetiku, na druhej strane si však treba uvedomiť, že v súčasnosti je v prevádzke stále pomerne dosť jadrových elektrární.

Prevádzkovatelia týchto zdrojov preferujú predlžovanie ich životnosti prostredníctvom modernizácie existujúcich technológií a bezpečnostných systémov. „Aktivity v oblasti prevádzky a modernizácie existujúcich zdrojov budú pretrvávať minimálne nasledujúce polstoročie,“ myslí si Lovász.

Vedúce Francúzsko si v súčasnosti pripisuje aj výstavbu najväčšieho fúzneho reaktora. Jeho výstavba prebieha na juhu krajiny a spolupracuje na nej 35 krajín. Projekt Iter, čo v preklade z latinčiny znamená cesta, patrí v súčasnosti medzi najambicióznejšie energetické projekty na svete.

Je navrhnutý tak, aby preukázal uskutočniteľnosť jadrovej fúzie ako veľkého a bezuhlíkového zdroja energie. Proces má prebiehať na tom istom princípe, ktorý poháňa aj naše slnko a hviezdy. Pri obrovskej teplote okolo 150 miliónov stupňov Celzia sa v reaktore navzájom zrážajú vodíkové jadrá a spájajú sa do ťažších atómov hélia. Uvoľňuje sa tak obrovské množstvo energie.

Na projekte sa podieľa aj spoločnosť PPA CONTROLL s dcérskou spoločnosťou PPA ENERGO.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 02 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 03 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 04 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 05 - Modified: 2024-04-25 14:38:19 - Feat.: - Title: Nemecko rozhodlo o novom sviatku vojnových veteránov, pripadne na 15. júna
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 21:46