FacebookReuters
StoryEditor

Prečo sú dnes také populárne?

19.06.2019, 00:00
„Prakticky nikto nevie, ako svet funguje. Ľudia hľadajú jednoduché odpovede, nikto ich však nemá,“ uviedol na diskusii sociológ Michal Vašečka.

 Ľudia sa od dávnoveku snažia spoznať svet a zodpovedať na najrôznejšie otázky, či už je to – kto môže za to, že je toľko Slovákov nezamestnaných, alebo prečo si viacero z nich nemôže dovoliť hypotéku.

Tieto odpovede, aj keď zväčša nie správne, však práve alternatívne médiá poskytujú. Ako Vašečka vysvetlil ďalej, každý máme nejakú predispozíciu vidieť svet a tieto médiá dávajú priestor tým, ktorých často nie je počuť.

Na čitateľa pôsobia tak, že prezentujú svoj odlišný pohľad. Horší variant je, keď cielene manipulujú. „Naučili sme sa dôverovať expertom. Média nás však nemajú učiť to, čo si máme myslieť, ale to, o čom máme premýšľať,“ dodal.

O súčasnosti sa zvykne hovoriť aj ako o postfaktuálnej dobe, teda tej, v ktorej sa darí klamstvu. Sociálne siete na čele s Facebookom vytvorili priestor, v ktorom si aj minoritný či scestný názor nájde svojich podporovateľov, a čo je ešte horšie, šíri sa ďalej.

​Viaceré štúdie ukazujú, že ľudia vystavení kvantu informácií si často ani neotvárajú celý článok a len preletia titulok sprevádzaný viac či menej adekvátnym popisom a fotkou.

Odborníci sa zhodujú, že chýba overovanie faktov, čo šírenie hoaxov a dezinformácií len ešte viac urýchľuje. Navyše, žijeme tiež v dobe, v ktorej funkciu šíriteľov informácií prebrali známe osoby s tisíckami sledovateľov, či funkciu fotografov instragramoví influenceri, ktorým ku kvalitnej fotke stačí len trochu filtrov.

„Facebook je v tomto šialený nástroj, pretože dovoľuje nastaviť presné cielenie na vek a pohlavie a s tým sa dá následne pracovať“, uviedol pre HN Tomáš, šéfredaktor magazínu hoax.sk, ktorý vystupuje pod pseudonymom.

01 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 02 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov 03 - Modified: 2024-02-12 22:19:53 - Feat.: - Title: Tri európske krajiny chcú spojiť sily a bojovať proti ruským dezinformáciám 04 - Modified: 2024-02-12 20:41:28 - Feat.: - Title: Rusko sa pomocou dezinformácií snaží vykresliť inváziu na Ukrajinu pozitívne, znie z Francúzska 05 - Modified: 2024-02-11 07:04:59 - Feat.: - Title: Francúzsko, Nemecko a Poľsko sa spoja proti ruským dezinformáciám
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 01:59