StoryEditor

Hrozí Kunsthalle presťahovanie?

02.06.2019, 00:00
Kunsthalle sa medializovala aj pre jej obavy, či nebude musieť svoje priestory opustiť pre vznikajúce Kreatívne centrum.

SNG je v súčasnosti zriaďovateľom Kunsthalle, ide však o provizórne riešenie a má vlastnú agendu. L. Laššáková nedávno inštitúcii prisľúbila samostatnosť s platnosťou od januára. Kunsthalle sa medializovala aj pre jej obavy, či nebude musieť svoje priestory opustiť pre vznikajúce Kreatívne centrum.

Laššáková neskôr priznala, že asi o rok a pol sa budú musieť inštitúcie, ktoré sídlia v Dome umenia, teda okrem Kunsthalle, aj Literárne informačné centrum, Národné osvetové centrum a Ústredie ľudovej umeleckej tvorby, dočasne premiestniť do iných priestorov.

Dôvodom je rekonštrukcia objektu. Študenti z platformy Stojíme pri kultúre však upozorňujú na to, ako sa bude rekonštrukcia realizovať. Projekt sa totiž realizuje z európskych fondov, a zameriava sa iba na centrum.

Ministerstvo podľa nich tvrdí dve rôzne veci a tieto zmeny sa uskutočňujú bez toho, aby s Kunsthalle niekto komunikoval. Pripúšťajú tak, že s ňou po skončení rekonštrukcie nemusia rátať.

Panuje tiež obava, či v budove, ktorá sa dnes plne využíva, je možné zriadiť ďalší subjekt bez toho, aby to bolo na úkor inej inštitúcie.

„Ministerstvo kultúry rešpektuje právo ľudí vyjadriť svoj názor, ale neeviduje žiadne problémy vo fungovaní ministerstva, či v jeho príspevkových organizáciách. Činnosť všetkých podriadených inštitúcii funguje v rámci nastavených a schválených možností,“ vyjadrila sa Palovičová.

Zdôraznila tiež, že po „mediálnej hystérii“ zaznamenalo ministerstvo kultúry prevahu podporných hlasov, a preto sa touto záležitosťou nemieni viac zaoberať.

01 - Modified: 2024-04-19 08:30:13 - Feat.: - Title: Súťaž na zhotoviteľa obnovy Spišského hradu sa musí zopakovať. Úspešný uchádzač nedodal potrebné dokumenty 02 - Modified: 2024-04-16 15:30:00 - Feat.: - Title: Čaká poslancov ďalšie zrýchlené konanie? Vláda chce zákon o RTVS pretlačiť do leta 03 - Modified: 2024-04-10 15:08:43 - Feat.: - Title: Kedy a kto bude diskutovať o RTVS? O tom rozhodujeme my, odkázal Šimkovičovej rezort 04 - Modified: 2024-04-04 14:59:58 - Feat.: - Title: Aký bude ďalší osud bývalého Hotela Kyjev? Developer kritizuje Šimkovičovej rezort za nečinnosť (rozhovor) 05 - Modified: 2024-03-27 18:22:36 - Feat.: - Title: Nová riaditeľka Bibiany Flach spĺňa všetky kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie, tvrdí rezort kultúry
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 23:49