StoryEditor

Čim si Laššáková znepriatelila LGBTI komunitu?

02.06.2019, 00:00
Stop financovaniu projektov pre LGBTI organizácie či bezprecedentné rozhodnutie. Tieto titulky svietili z médií v polovici mája.

Stop financovaniu projektov pre LGBTI organizácie či bezprecedentné rozhodnutie. Tieto titulky svietili z médií v polovici mája. Škrtom na podporu týchto organizácií bolo, že nedostali finančnú podporu v dotačnom programe pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva.

Ministerstvo neudelilo dotácie napriek posúdeniu odbornej komisie, ktorá udelila áno šiestim z ôsmich projektov. Výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko preto za neudelením videl osobné rozhodnutie ministerky kultúry.

Hovorkyňa rezortu Barbora Palovičová však vysvetľuje, že rozhodnutie komisie má iba odporúčací charakter a ministerka ho nemusí rešpektovať: „Projekty LGBTI boli v celkovej hodnote 50-tisíc eur.

Ministerka sa namiesto nich rozhodla v takmer rovnakej hodnote navýšiť projekty, ktorým bola navrhovaná nula, neboli predtým podporované vôbec či žiadali dotáciu vo veľmi nízkych sumách.“ Patrili k nim zdravotne ťažko postihnutí, hluchonemí či slepí.

Palovičová tiež kritizovala, že v slovenských médiách vírili klamlivé informácie. Nejde o prvý prípad, keď ministerka po odporúčaní komisie konala inak. Žiadostí chodí pravidelne obrovské množstvo „Táto téma je citlivá, býva často aj politicky zneužívaná. Mrzí nás, že sa to interpretuje tak, že túto skupinu chcela ministerka účelovo ohroziť,“ dodáva.

K projektom, ktorých sa Laššákovej rozhodnutie dotkne, patrí aj tohtoročný Filmový festival inakosti či Dúhový pride. Organizátori sa však už rozhodli hľadať sponzorov, oslovili Audiovizuálny fond a spustili crowdfundingovú kampaň. Aktivity sa tak budú realizovať aj napriek nepodporeniu zo strany ministerstva. Zmeny sa dotknú aj divadla Nomantinels.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-23 15:34:26 - Feat.: - Title: V RTVS zvažujú protestné gesto. Šimkovičová zákon chváli, označuje ho za jeden z najlepších 02 - Modified: 2024-04-22 15:39:34 - Feat.: - Title: Z RTVS bude STVR. Šimkovičová ukázala kontroverzný zákon, vyškrtla sporné návrhy 03 - Modified: 2024-04-22 14:02:30 - Feat.: - Title: Šimkovičová hovorí o protislovenských aktivitách v Benátkach, riaditeľke SNG hrozí stopnutím peňazí 04 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní 05 - Modified: 2024-04-19 08:30:13 - Feat.: - Title: Súťaž na zhotoviteľa obnovy Spišského hradu sa musí zopakovať. Úspešný uchádzač nedodal potrebné dokumenty
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 21:31