TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Môže Harabin založiť vlastnú politickú stranu?

10.04.2019, 10:00
Už pred prezidentskými voľbami sa dištancoval, že by rokoval s nejakou politickou stranou o podpore vo voľbách.

Minulé leto ho za oficiálneho prezidentského kandidáta predstavili iba odborníci na Národnej konferencii, ktorú inicioval šéfredaktor časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas.

Portál Glob.sk dávnejšie informoval, že neúspešný kandidát dostal ponuku stať sa tvárou novej politickej strany Hlas ľudu. Jej predsedom je poslanec parlamentu a odídenec zo Sme rodina Peter Marček.

Po neúspechu vo voľbách ho plánoval osloviť znovu. „Pánovi Harabinovi, ak by nevyhral prezidentské voľby, bola ponúknutá pozícia gestora pre otázky týkajúce sa práva. Rovnako ako ďalším zhruba dvom tisícom odborníkov pre jednotlivé oblasti,“ vyjadrila sa strana pre HN. Hlas ľudu však funguje na inom princípe než iné politické strany. Členom môže byť napríklad každý, kto má právo voliť do parlamentu, aj členovia iných politických strán. Gestor dokonca členom strany ani nemusí byť.

Konzervatívny kandidát po prezidentských voľbách opakoval, že ich aj tak vyhral a svoje právoplatné víťazstvo chce spečatiť v ďalších voľbách prezidenta, ktoré pripúšťal skôr než o ďalších päť rokov.

Vynárala sa preto aj otázka, či si Harabin nezaloží vlastnú stranu. Sám sa však vyjadril, že to u neho neprichádza do úvahy a o politickej budúcnosti neuvažuje.

„Nemyslím si, že Harabin chce ísť touto cestou. On je politický solitér a nie je Kotleba, ktorý sa dokáže obklopiť ľuďmi a spolupracovať s nimi,“ vysvetľuje politológ Tomáš Koziak.

Podľa neho má teraz vynikajúce miesto ako sudca Najvyššieho súdu a nepotrebuje mieriť do riskantných politických vôd. Nemôžeme však pochybovať o tom, že jeho ego je také obrovské, že o prezidentský post zabojuje opäť.

01 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 02 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 03 - Modified: 2024-04-23 16:11:22 - Feat.: - Title: Koalícia chce odvolať Mazáka aj Majerníka, Dankova SNS na uvoľnenom mieste vidí Harabina 04 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom 05 - Modified: 2024-04-22 13:58:22 - Feat.: - Title: Harabinov návrat na scénu? SNS ho chce dostať do Súdnej rady, vyhlásil Huliak
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 09:39