Diskusia prezidentských kandidátovTV Markíza
StoryEditor

Politológ: Sčítanejšiemu voličovi je jasné, kde sú kompetencie prezidenta

14.03.2019, 13:51
Politológ Pavol Baboš nevylučuje, že pri Harabinovi a Kotlebovi môže zavážiť ich postoj k vypovedaniu medzinárodných zmlúv.

Ktoré domáce témy budú najviac dominovať vo výbere kandidáta?

Nedá sa povedať, ktorá téma bude dominovať, lebo voliči sú rôznorodí. Určite bude niečo iné zaujímať mladých, iné rodiny s deťmi a niečo iné dôchodcov. Myslím si, že budú dominovať hlavné politické záležitosti, otázky okolo ústavného súdu, vymenovanie ústavných sudcov, korupcia či smerovanie zahraničnej politiky.

A opatrenia, ktoré súvisia so sociálnou politikou?

Obedy zadarmo či zastropovanie dôchodku je agenda, ktorú sa do kampane snažil vniesť aj Maroš Šefčovič a určite sa často spomína aj na mítingoch Smeru. Neviem celkom vyhodnotiť, či je pre voličov práve toto motivácia ísť voliť Šefčoviča. Aj protikandidáti či moderátori mu v debatách hovoria, že to so svojimi kompetenciami nevie presadzovať. V princípe, trochu sčítanejšiemu voličovi je jasné, kde sú kompetencie a hranice prezidenta. V zahraničnej politike ich má priamo v Ústave, pri sociálnej politike to presadiť nevie.

K čomu to môže viesť?

Keď sa podobné veci snaží presadzovať Milan Krajniak, tak mu Maroš Šefčovič hovorí, že tam kompetencie nemá, napríklad pri exekučnej amnestii, a je to zárodok na ústavnú krízu. To isté platí pri Šefčovičovi. Ako prezident nemôže dávať podmienky novej vláde typu „ak mi nezastropujete dôchodok, tak nevymenujem vládu“.

A čo v prípade zahraničnej politiky, užšej európskej integrácie či príspevku dvoch percent HDP na obranu?

Pri kandidátoch, akými sú Štefan Harabin a do istej miery aj Marian Kotleba to môže byť dôležité. Je tam ešte tretí aspekt, ktorý zvýrazňujú, a to je otázka medzinárodných zmlúv a ich vypovedanie. Týka sa to aj Istanbulského dohovoru. Harabin aj Kotleba hovoria, že oni by ho formálne vypovedali, a to môže zavážiť.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 14:17