Pavol Demeš facebook
StoryEditor

Rozhovor: Každý z prezidentov si zaslúži našu úctu, tvrdí analytik

14.03.2019, 23:00
Na hodnotenie Kisku ešte príde čas, závisí to aj od jeho ďalšieho pôsobenia v politickom prostredí, tvrdí zahraničnopolitický analytik a tiež bývalý minister medzinárodných vzťahov a poradca prezidenta Michala Kováča Pavol Demeš.

Ktorý z bývalých prezidentov podľa vás najlepšie využil svoju funkciu?

Samostatná Slovenská republika má len štvrťstoročie a na jej čele doposiaľ stáli štyria prezidenti. Prvého volil parlament, ostatných občania v priamej voľbe. Každý z nich prispel svojím dielom k modernizácii štátu a etablovaniu Slovenska na medzinárodnej scéne a zaslúži si našu úctu. Móda vypichovania nedostatkov a kopania do prezidentov nám neprospieva.

Schuster aj Gašparovič mali politické skúsenosti, za pravého prezidenta politika sa zvykne považovať však Kováč. Prečo?

Prví traja prezidenti mali za sebou pôsobenie v náročnej vysokej politike. Kováč bol prvolezec, zakladal z nuly prezidentský úrad a jeho tradíciu. Navyše, prešiel testom necivilizovaných útokov zo strany mocibažného premiéra Mečiara a jeho súpútnikov. Ako jeho zahraničnopolitický poradca môžem povedať, že vo svojej role obstál so cťou. Sprevádzal som ho asi na 60 zahraničných cestách – od Bieleho domu po Peking či Tokio – a videl som, ako si ho svetoví lídri vážili. Jeho domáci zápas o charakter štátu po čase ocenili dokonca i jeho bývalí kritici.

Má na našom vstupe do EÚ či NATO podiel aj on?

Kováč zastával od začiatku až do konca svojho mandátu jednoznačné proeurópske a proatlantické postoje. Bojoval o naše ukotvenie v EÚ a NATO dokonca i v čase, keď sme boli v dôsledku autoritárskych praktík premiéra Mečiara vyradený z integračného procesu. Predstavoval inú tvár krajiny. Na toto snaženie nadviazala po voľbách v roku 1998 Dzurindova vláda a prezident Schuster, ktorí nás pred 15 rokmi doviedli do týchto zoskupení.

Schuster aj Gašparovič chceli presadiť posilnenie prezidentských kompetencií. Je to správny krok?

Prezidentské právomoci sú výsledkom politickej dohody a tradície. Nevidím dôvod ich nateraz meniť.

Gašparovičovi sa vyčíta absencia nadstraníckosti. V akých krokoch sa to prejavilo?

Ako jediný prezident pôsobil dve volebné obdobia. Pri znovuzvolení a výkone druhého mandátu sa opieral o podporu najsilnejšej strany Smer-SD. To malo potom vplyv na nižšiu kritickosť proti tejto vládnej strane a jej pôsobeniu na politickej scéne.

Kiska už pomaly končí, naplnil očakávania?

Voľba Kisku za hlavu štátu bola najmä reakciou na vnútropolitický vývoj v našej krajine. Fakt, že tento úspešný podnikateľ a filantrop z Popradu porazil vo finále najvplyvnejšieho politika Fica, naznačil, že ľudia chcú vidieť v prezidentskom paláci človeka s čistým štítom, nezaťaženého politickými väzbami a kauzami. Kiska urobil veľa dobrého, no nevyhol sa ani chybám, komunikačným i politickým. Na ich hodnotenie ešte príde čas. Testom bude i jeho ďalšie pôsobenie v politickom prostredí po ukončení pôsobenia v úrade.

Kto bol pre vás najlepším prezidentom?

Mal som tú česť poznať všetkých doterajších prezidentov. Pôsobili v odlišných vnútropolitických i medzinárodných podmienkach. Kováč bol schopný ešte za svojho života vydať pamäti a o únose jeho syna bol natočený celovečerný film. Z hľadiska jeho jednoznačnej politickej línie, sily tímu, ktorý si vytvoril, a jeho osobnej statočnosti by som ho postavil na prvé miesto.

Povedzte jedno slovo, ktoré vás pri každom našom bývalom prezidentovi napadne.

Michal Kováč – statočnosť. Rudolf Schuster – húževnatosť. Ivan Gašparovič – ľudovosť.

01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 21:08