Reuters
StoryEditor

Pomôžeme Maďarom zlepšiť vzťah s Bruselom?

13.03.2019, 23:00
Tento rok však je naša diplomacia v strehu na viacerých frontoch.

Už od polovice minulého roka sme predsedajúcou krajinou Vyšehradskej štvorky. V tejto pozícii zostaneme až do polovice tohto roka.

Naše predsedníctvo, ktoré prebieha pod mottom Dynamický Vyšehrad pre Európu, má tri hlavné priority – silnú Európu, bezpečné prostredie a inteligentné riešenia.

Práve tie majú dominovať zasadnutiam ministrov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska, ktoré sa počas 12 mesiacov konajú v našej krajine.

V prvý októbrový deň minulého roka sa napríklad na Štrbskom Plese konala schôdzka šéf rezortov dopravy, ktorí podpísali deklaráciu o výstavbe vysokorýchlostnej železnice prepájajúcej naše krajiny.

Slovensko má však ešte jednu dôležitú úlohu – presvedčiť zvyšok Európy, že sa jej Vyšehradská štvorka neobracia chrbtom a tajne sa nezbližuje s Ruskom. Táto otázka je o to dôležitejšia, že vzťahy Bruselu s Budapešťou a Varšavou sa v uplynulých mesiacoch výrazne zhoršili. Únia našim severným aj južným susedom vyčíta zlyhávanie právneho štátu.

Niektoré výčitky sa týkajú aj nás. Bývalý belgický premiér Charles Michel na decembrovom summite Európskej únie pohrozil štátom Vyšehradskej štvorky vylúčením zo Schengenu, ak naďalej budeme odmietať prerozdeľovanie migrantov.

„Medzi prioritami, ktoré si Slovensko zadefinovalo pre svoje predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke, je aj akási zmierovacia pozícia. Teda to, aby sa táto organizácia neprofilovala ako oponent či alternatíva voči Vyšehradskej štvorke,“ zdôrazňuje Mesežnikov.

Podľa neho však bude najmä v prípade Maďarska a jeho premiéra Viktora Orbána ťažké nájsť spoločnú reč s Bruselom. Slovensko by preto malo mať ambíciu aspoň obrusovať hrany a zároveň sa pokúsiť vykorčuľovať z tejto situácie tak, aby sme neoslabili regionálnu súdržnosť Vyšehradskej štvorky.

01 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 15:09