StoryEditor

Aké úlohy vykonáva Lajčák na čele organizácie?

13.03.2019, 23:00
Od začiatku roka navštívil už viaceré krajiny, kde prebiehajú konflikty.

Na čele Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe stojí minister zahraničných vecí predsedajúcej krajiny, v našom prípade šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Ten úzko spolupracuje s generálnym tajomníkom organizácie Thomasom Gremingerom.

Lajčák má v tejto pozícii mnoho práce a zúčastňuje sa na mnohých oficiálnych zahraničných cestách. Už v druhej polovici januára navštívil východ Ukrajiny, kde pokračuje konflikt medzi Kyjevom a proruskými separatistami.

HN/P.Novotný

​Okrem toho pocestoval, či bude cestovať do ďalších regiónov, kde pretrvávajú zamrznuté konflikty. Za sebou má návštevy v Moldavsku, Gruzínsku či Arménsku a Azerbajdžane, ktoré opäť hrotia spory o územie Náhorného Karabachu.

Okrem zmierňovania vojnových sporov sa Slovensko na čele organizácie snaží riešiť aj ďalšie výzvy, napríklad energetickú bezpečnosť. Naša krajina minulý rok šéfovala Stredomorskej kontaktnej skupine, ktorá združuje štáty severnej Afriky a Blízkeho východu ako partnerov bezpečnostnej organizácie.

Tí by nám mohli pomôcť najmä so snahou zbaviť sa našej energetickej závislosti od Ruska.

Na Stredomorskej konferencii, ktorá sa konala koncom októbra v španielskej Malage, označil Lajčák práve energetickú bezpečnosť za hlavnú prioritu Slovenska v oblasti ekonomiky a ochrany životného prostredia počas nášho budúcoročného predsedníctva v organizácii.

„Bezpečnosť v Európe je úzko prepojená s bezpečnosťou v Stredomorí,“ podčiarkol šéf našej diplomacie na konferencii v hoteli Palacio Miramar na pobreží Stredozemného mora na Costa del Sol v andalúzskej Malage.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 03 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 04 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 05 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Letuška vysvetlila, prečo si pri pristávaní a vzlietaní sedí na rukách. Dôvod je prostý
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 15:15