TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Korupcia pri eurodotáciách

12.03.2019, 23:00
Pellegrini obvinenia z korupcie pri prideľovaní dotácií odmietol.

Druhou témou, ktorá rezonovala pri premiérovom včerajšom vystúpení v Štrasburgu, boli podozrenia z korupcie pri prerozdeľovaní európskych dotácií na poľnohospodársku pôdu.

Nemecká europoslankyňa za Zelených Ska Kellerová vyhlásila, že politici v niektorých európskych krajinách využívajú dotácie na presadzovanie vlastných záujmov. Preto treba ich prideľovanie prehodnotiť.

„Európske fondy zohrávajú v celej Únii významnú úlohu. Je však potrebné nájsť lepší systém ich prerozdeľovania. Jedine tak sa prostriedky dostanú priamo k občanom bez toho, aby ich zneužila vláda,“ uviedla Kellerová. Podľa nej by v tejto veci mala byť aktívnejšia Európska komisia.

Pellegrini obvinenia z korupcie pri prideľovaní dotácií odmietol. Podľa neho síce v oblasti agrodotácií dochádza k chybám, Slovensko je však hneď po Estónsku druhou krajinou Európskej únie s najnižšou chybovosťou v tejto otázke. „Chcem vás preto požiadať, aby ste sa neuchýlili k paušalizovaniu a na základe nejakých chýb hodnotili celú krajinu,“ podčiarkol premiér.

Český europoslanec Tomáš Zdechovský s ním súhlasí hlavne v tom, že je v záujme všetkých, aby slovenská polícia a justícia začali v prípadoch podozrenia z korupcie pracovať inak. To sa však zatiaľ príliš nedeje.

„My tých pochybení vidíme mnoho. Keď sme boli nedávno na misii na Slovensku, uzreli sme desiatky uznesení súdov, ktoré dodnes nie sú rešpektované Pôdohospodárskou platobnou agentúrou. Nevyšetrujú sa prípady, keď sú slovenskí pôdohospodári zastrašovaní alebo dokonca fyzicky napádaní.

Preto je potrebné urobiť zásadné kroky v tejto oblasti, ako aj pomerne výrazné zmeny v tejto agentúre. Ako sa totiž ukazuje, napríklad na východe Slovenska boli niektorí pracovníci systematicky napojení na podvody týkajúce sa pôdohospodárskych dotácií,“ doplnil Zdechovský. Ten bol súčasťou delegácie štyroch zahraničných europoslancov, ktorí vlani v decembri skúmali na Slovensku využívanie poľnohospodárskych dotácií.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 19:00