6. Konské mäso namiesto hovädziny

Snímka: Pixabay

Táto kauza smeruje ešte do roku 2013, kedy poľské úrady odhalili stopy konskej DNA v mäse a výrobkoch s označením hovädzie mäso v troch skladoch v krajine.

Konské mäso sa dostalo hlavne do mrazených potravín v Írsku, Británii, Nemecku či Českej republiky.

Testy DNA preukázali, že konské mäso sa predávalo v britských a írskych supermarketoch Tesco či Lidl.

Aj keď konské mäso nie je primárne zdraviu škodlivé, rozpútalo diskusiu o dodávkach potravín a ich kvalite.

Poľsko sa do listu potravinových prehreškov zapísalo aj nájdením technickej soli, ktorá sa používa na posýpanie ciest, v jedle.

Nachádzala sa hlavne v mäsových výrobkoch. Naši susedia majú na zozname aj zmrzlinu s chemikáliami ako lepidlom či prípravkami proti všiam, ktoré mali predĺžiť jej trvanlivosť.

Najčítanejšie témy