Peter Marček, Sme rodinaTASR
StoryEditor

Marček a cesta na Krym

18.10.2018, 00:00
Návšteva spôsobila diskusie na tému akceptácie anexie Krymu.

Pred cestou na Krym dostali poslanci avízo od ministerstva zahraničných vecí, že ak tam vycestujú, hrozí im zákaz vstupu na Ukrajinu. Ani to im však nezabránilo, aby na ňu skutočne vycestovali. Organizátorom cesty bol nezaradený poslanec Peter Marček, ktorý cestu opísal slovami, že „idú poslanci a podnikatelia ako súkromné osoby v čase svojho voľna“.

Na margo zákazov uvádzal, že chce vidieť údajné porušovanie ľudských práv a zobrať aj médiá. Obraňoval sa tiež názorom, že Krym odjakživa patril k Rusku. Vyjadrenie protirečilo s oficiálnym postojom Slovenska, podľa ktorého bola anexia Krymu oficiálnym porušením medzinárodného práva.

Stretnutie Marčeka s Nočnými vlkmi? Je to veľmi zlý signál o pozícii Slovenska, povedal odborník v HNtelevízii

Na Kryme sa však na prelome minulého júla a augusta slovenská skupinka skutočne ocitla, síce v menšom počte ako mala, a nezaháľala. Takzvaná delegácia sa zapríčinila o vznik Európsko-krymskej obchodnej komory, uskutočnilo sa aj stretnutie so šéfom motorkárskeho klubu Noční vlci Alexandrom Zaldostanom či rokovanie s krymským premiérom Sergejom Aksjonom.

„Tvárime sa na Slovensku, ako keby som neviem čo porušil, a tieto sankcie boli nejako silne rešpektované všetkými krajinami. Pritom s Ruskom obchodujú Taliani, Francúzi či Nemci. Malé krajiny ako Slovensko potom budú trpieť, pretože tu neexistuje rovnoprávnosť,“ obhajoval svoje počínanie vtedy Marček. Tomu robil spoločnosť exšéf rozviedky Slovenskej informačnej služby Igor Cibula.

Zahraničný výbor po návšteve prijal stanovisko, ktorým odmietol legitimizáciu anexie a okupácie Krymu návštevami ústavných činiteľov Slovenskej republiky. O väčšom dopade návštevy než o zákaze vstupu spomenutých na Ukrajinu sa však nehovorilo.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 02:07