Andrej Danko a Vjačeslav VolodinFacebook Andreja Danka
StoryEditor

Danko a šéf ruskej Dumy

18.10.2018, 00:00
V roku 2017 v nej mal šéf parlamentu aj príhovor.

Nachádza sa na sankčnom zozname EÚ, pre predsedu parlamentu a lídra SNS Andreja Danka to však stopku v jeho kontaktoch neznamená. Vjačeslav Volodin je predseda ruskej Štátnej dumy a údajne blízky spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina.

Danko sa v minulosti vyjadril, že ľutuje, že sankcie zabránili, aby sa summit predsedov parlamentov eurázijských krajín konal na Slovensku, keďže by sa ho Volodin nemohol zúčastniť. O sankciách tiež hovoril, že sú zbytočné.

Summit bol nakoniec začiatkom minulého októbra v Turecku, na ktoré sa nevzťahoval sankčný režim. „Každý, kto o sankciách hovorí, by si mal najskôr naštudovať, o čom sú. Sankcie znamenajú určité obmedzenie hospodárskej spolupráce, pričom sú aj tak obchádzané. Sankcie sú ale aj jednostranným obmedzením cestovania. Predstaviteľ Ruskej federácie ísť do EÚ nemôže, to však neplatí opačne,“ uviedol Danko. S Volodinom sa stretol ešte pred summitom na bilaterálnom stretnutí.

Šéf Dumy tiež vlani zdôraznil, že Rusko a Slovensko pracujú v rozvíjaní vzťahov na parlamentnej úrovni veľmi efektívne, čo je na obojstranný osoh. Obaja lídri tiež vyjadrili nádej, že summit sa raz v Bratislave konať bude.

Danko sa následne stal za stretnutie terčom kritiky z radov verejnosti či politikov. Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka Dankove vyjadrenia vybočovali zo zahraničnopolitickej orientácie Slovenska.

Volodinom však Dankove proruské smerovanie nekončí. Predseda parlamentu sa mal spolu s ministrom obrany Petrom Gajdošom a šéfom jeho úradu Jánom Hoľkom stretnúť v októbri s ruským ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom.

O tomto stretnutí však verejnosť neinformovali a informáciu až neskôr vytiahol Denník N. Danko na to reagoval s tým, že stretnutie vôbec nebolo tajné.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 13:02