Urban residence
StoryEditor

Rozhovor: Architekt Matej Grébert o dôsledkoch, keď sa vyberá cez obchodnú súťaž

23.06.2018, 00:00
Pôsobí v štúdiu Compass.

Slovenská komora architektov kritizovala vyhlásenie obchodnej súťaže ohľadom rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach, ale odporučila architektonickú súťaž. Aký je váš názor?

Ten návrh nevyšiel z architektonickej súťaže návrhov, bola to obchodná súťaž, kde išlo o cenu zákazky a nevyberalo sa na základe kvality návrhu, ale na základe ceny. Je to trošku cítiť na tom návrhu.

Následne sa zverejnil aj návrh, čo na ňom najviac kritizujete? O interiéri kritici hovoria, že pripomína 90. roky...

Myslím si, že tie obrázky hovoria sami za seba. Kritika sa nezniesla na základe lavínového efektu. Nezávisle architekti aj laická verejnosť sa k tomu vyjadrujú úplne zhodne a tým pádom je to jasná výpoveď, že treba veľmi dbať na to, aby proces obstarávania išiel formou súťaže návrhov, bez toho sú projekčné práce zlomková hodnota. Potom vieme veľa ušetriť na tej realizácii a vieme veľa pridanej hodnoty urobiť pre užívateľov, klientov, návštevníkov. Na to, aby sa vybral najlepší návrh, treba viac z nich posúdiť. V tomto prípade to bolo zanedbané a to čo vidíme, je toho dôsledkom.

Viete porovnať takúto posúvanú rekonštrukciu s nejakou inou pamiatkou na Slovensku?

Spomenul by som naopak viaceré pozitívne príklady, kde tá súťaž návrhov vyšla. Ministerstvo zahraničných vecí urobilo súťaž pre dostavbu na Pražskej, v Košiciach Kulturpark, keď boli Košice mestom kultúry. Všetky vyšli z architektonickej súťaže. Treba na ne upriamovať pozornosť. Myslím si, že komora architektov robí veľa v tom, že toto je tá správna cesta, ukazovať na to, ako sa to má. Aj pre toho architekta, čo robil projekt kaštieľu určite nie je jednoduchá situácia, znášať takú kritiku. Keď je to cez verejnú súťaž, tak aj ten architekt má ako keby legitimitu, lebo vyšla zo štandardného výberového procesu. Je to spôsob, ako treba komunikovať architektúru.

Čo teda odporúčate ďalej pri podobných situáciách?

Komora architektov je pripravená spolupracovať s ministerstvami, verejnou správou, úradom vlády, je to inštitút, ktorý má aj oporu v zákone. Čo sa týka výberov projektov je to najcennejší spôsob, ako vyberať projektanta.

Vedeli by sme sa nejakou krajinou inšpirovať?

Keď sa pozrieme na západnú Európu, kam by sme chceli smerovať, tak takýmto spôsobom všetky verejné zákazky idú. Je to aj spôsob, čo sa týka nejakej vízie Hodnota za peniaze, ako najlepšiu hodnotu vybrať.

01 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 02 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 03 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 04 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 05 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 08:57