StoryEditor

Čo si myslia architekti?

23.06.2018, 00:00
Aká súťaž, taký projekt.

Vážne znepokojenie nad kvalitou prezentovaného návrhu rekonštrukcie aj nad absenciou transparentnej verejnej architektonickej súťaže. Slovenskej komore architektov sa projekt jednoznačne nepáči.

V svojom vyhlásení sa tiež odkazuje na svoj list ešte z roku 2015, v ktorom Úrad vlády upozornila, aby na výber dodávateľa projektu obnovy použil osvedčenú metódu architektonickej súťaže návrhov.

Vyčíta preto, že sa nakoniec Úrad rozhodol postupovať cestou obchodnej súťaže.

„Aktuálna situácia v Rusovciach je ďalším v poradí podobných zlyhaní, kedy sa inštitút verejnej architektonickej súťaže nevyužil a tým pádom premrhal potenciál investície,“ uviedol predseda Slovenskej komory architektov Imrich Pleidel.

V rozhovore pre HNtelevíziu uviedol, že obstarávateľ v danom momente nevie, čo dostane a je to ako keby mačka vo vreci.

„Návrh skôr kĺže po povrchu akéhosi pseudo historického napodobňovania a vrstvenia prvkov namiesto hľadania prístupu, kde tá pamiatka zostane v najlepšej prezentovateľnej podobe a to, čo do nej vkladáme zostane v úzadí.“

​Podľa neho sa nezískalo ani časovo, ani na kvalite a štát šetril na nesprávnom mieste, keď si nezvolil súťaž návrhov. Vidí za tým rýchlu snahu s kaštieľom niečo urobiť.

Podobný názor má aj Matej Grébert, architekt zo štúdia Compass, ktorý tento spôsob cíti aj z konečného návrhu. „Kritika sa nezniesla na základe lavínového efektu. Nezávisle sa architekti aj laická verejnosť k tomu vyjadrujú úplne zhodne,“ povedal pre HN.

Spomína, že na základe verejnej súťaže sa vie potom vytvoriť viac pridanej hodnoty pre užívateľov, klientov a návštevníkov. Menoval viaceré pozitívne príklady, ktoré z takejto súťaže vzišli ako prístavbu Ministerstva zahraničných vecí či Kulturpark v Košiciach.

Pozitívne hodnotí prístup komory architektov, ktorá ukazuje tú správnu cestu: „Aj pre architekta, čo robil projekt kaštieľa to určite nie je jednoduchá situácia znášať takúto kritiku. Keď je to cez verejnú súťaž, tak aj architekt má ako keby legitimitu.“

01 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 02 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 03 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 04 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 05 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 12:50