V mnohých ohľadoch sa čas na sociálnych sieťach podobá hraniu na tzv. výherných automatoch. Nikdy neviete, čo objavíte za chvíľu a mozog vás za každý zaujímavý "objav" odmení dávkou dopamínu. Ak máte sklon k závislosti, môže sa ľahko stať, že mozog zle odhadne čas, ktorý na sociálnych sieťach strávite, čo paradoxne prispieva k izolácii od okolia. Závislosť na sociálnych sieťach zatiaľ ešte nie je tak dobre preskúmaná, ako napríklad závislosť na hracích automatoch alebo na alkohole. Prieskum Cornell University z roku 2015 naznačuje, že ľudia, ktorí majú dobrú náladu a cítia sa šťastnejší, všeobecne majú menší problém zriecť sa používania sociálnych sietí. Čo je celkom paradoxné, pretože práve Facebook podľa výskumu publikovanom v ploche One prispieva k dlhodobému zhoršovaniu našej nálady a prežívaniu pocitu naplnenia a šťastia, aspoň u mladých ľudí, na ktorých vedci tento fenomén skúmali. Všeobecnejšie sa niekedy hovorí o "internetovej závislosti" (Internet Addiction Disorder, IAD), ktorá sa podľa údajov z roku 2012 týka v USA a Európe jednotiek percent užívateľov.Pixabay
StoryEditor

Ako sme rasistickí v porovnaní s Európou?

05.06.2018, 00:00
Zo Slovákov sa testovania zúčastnilo skoro 500 ľudí, po celej Európe to bolo vyše 288-tisíc.

Na univerzite na anglickom Harvarde rozbehli v roku 2002 zaujímavý projekt – Project Implicit.

Za úlohu mal počas 15 rokov zmapovať u ľudí pomocou testu implicitné asociácie, a teda, pomocou úloh zmerať ich rýchle reakcie bez času na premýšľanie a z nich vyvodiť výsledky.

Tou úlohou bolo k bielym a k čiernym tváram priradiť pozitívne alebo negatívne slová. Bohužiaľ, výsledok pre Slovensko nebol veľmi ružový, v tomto prípade modrý.

Čím sa totiž ukázala modrejšia krajina, tým boli menšie predpojatosti voči rase, a na druhej strane čím červenšia, tým rasistickejšia.

Project Implicit

Slovensko skončilo s číslom 0,405, čím sa tak radí do „červených“ krajín.

Najmenej rasovo zaujatí sa ukázali obyvatelia severských krajín, víťazmi je Slovinsko a Srbsko. Naopak tými najzaujatejšími boli obyvatelia Česka, Litvy, Bieloruska a Ukrajiny.

Zo Slovákov sa testovania zúčastnilo skoro 500 ľudí, po celej Európe to bolo vyše 288-tisíc.

„Slovensko je stále veľmi rasistickou, homofóbnou a xenofóbnou krajinou, ale za posledné roky sa situácia zlepšuje a verím, že mladá generácia je viac otvorená a tolerantná diverzite,“ hovorí pre HN 28-ročná Brazílčanka Jessica, ktorá na Slovensku žije už štyri roky.

Spomína viaceré negatívne zážitky, ako napríklad, že ľudia si v dopravnom prostriedku vedľa nej nechceli sadnúť či ochrankári ju prenasledovali v obchode preto, aby im ukázala kabelku, aj keď prešla cez kontrolu bez alarmujúceho pípania.

Jej najhorším zážitkom je, keď staršia žena na ulici začala na ňu kričať a nadávala jej, že sem nepatrí a ľudia jej podobní na Slovensko prišli len preto, aby ho zneužívali.

„Niektorí moji priatelia, hlavnej inej farby pleti, majú podobné zlé skúsenosti. Jedna moja kamarátka po tom, čo vošla do bazéna, všetci ostatní z neho vyšli,“ rozpráva ďalej.

Na Slovensku však žije rada, naučila sa žiť so „stigmou“ a podobné prejavy ju nebolia tak, ako predtým.

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 03 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
17. apríl 2024 13:50