Progresívne SlovenskoHNtelevízia
StoryEditor

Spojí Kiska strany Spolu a Progresívne Slovensko?

01.06.2018, 16:10
Ide o dve pomerne nové politické zoskupenia, ktoré v najbližších parlamentných voľbách zabojujú o svoj viac ako päťpercentný podiel hlasov prvýkrát.

Hlásajú výmenu vládnej strany Smer-SD a chcú predstavovať nový vietor v slovenskej politike. Tu môžeme pozorovať istú podobnosť s Kiskom, ktorý sa do prezidentského súboja postavil tiež ako pomerne neznámy kandidát bez skúseností v politike.

Práve on sa spájal i so vznikom progresívcov, keď ho myšlienka tohto hnutia ešte pri jeho kreovaní zaujala. Nebolo to však iba na osoh a strana sa zo začiatku napočúvala viaceré negatívne reči o tom, že ide o prezidentskú stranu, čo jej nepomáhalo hlavne v období generovania lídra. „Progresívne Slovensko vzniká od počiatku úplne novým spôsobom. Nie sme politická strana jedného muža, ale sme hnutím budovaným zdola.

​Sme hnutím, ktoré vtiahne do politiky nových ľudí, prinesie novú energiu, vytýči nové ciele,“ ozrejmil dávnejšie pre HN podstatu hnutia jeho líder Ivan Štefunko. Politológ Tomáš Koziak pre HN povedal, že práve pre túto politickú skúsenosť je najreálnejšie, že bude Kiska s nimi spolupracovať.

„Formu politickej participácie je ťažké odhadnúť a nevieme, či to bude priama účasť v politickej strane, alebo to bude vzdialená podpora,“ dodáva.

Okrem progresívcov sa dohady o Kiskových súpútnikoch točia aj okolo zoskupenia Spolu – Občianska demokracia Miroslava Beblavého. Ten bol po Kiskovom oznámení, že nechce kandidovať za prezidenta, sklamaný z tohto politického rozhodnutia.

​Beblavý v relácii Fair Play portálu aktuality.sk spomenul, že účasť Kisku v politike vníma ako príležitosť a s prezidentom sa jeho strana vo viacerých témach prekrýva. Na základe jeho konania predpokladá, že chce so stranou Spolu spolupracovať.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-12 09:29:50 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o miliardy eur z Bruselu, varuje opozícia. Šimečka spomenul vlastizradu 03 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 04 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 05 - Modified: 2024-04-08 16:45:19 - Feat.: - Title: Vláda o rozvrate financií klame a namiesto konsolidácie ponúka chaos, myslí si Kišš z Progresívneho Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 00:16