Lucia ŽitňanskáTASR
StoryEditor

Čo nestihla dokončiť Žitňanská v slovenskej justícii?

28.03.2018, 00:00
Podľa jej slov je kľúčové dokončenie projektu s expertmi Rady Európy za účelom efektívnej a kvalitnej justície.

Ďalším bodom je aj zmena pravidiel na výber Ústavných sudcov. Na kreovaní Ústavného súdu by malo podľa nej participovať viacero zložiek moci a neodmieta ani kandidátov, ktorí majú za sebou politické skúsenosti.

Dôležitejšie má byť, ako dlho kandidát v politike pôsobí, ako sa v nej prejavuje a ako vykonáva svoj mandát.

Asi najzásadnejším, a mediálne najprepieranejším návrhom, je výber policajného prezidenta. Privilégium na jeho vymenovanie by už nepatrilo podľa nej ministrovi vnútra.

Vystúpila však proti návrhu nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého, ktorý navrhoval zmenu výberu v skrátenom konaní. „Dá sa to urobiť rýchlo, ale nemalo by sa to urobiť za tri dni. Je to ten typ zákona, ktorý si štandardné medzirezortné pripomienkové konanie zaslúži," vyhlásila.

Ž

Gál sa chce pozrieť aj na obchodný register, dekriminalizáciu drog, čo sa v nedávnom návrhu exministerke nepodarilo pre odpor koaličnej SNS.

Otáznik visí aj nad pôsobením špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý má funkciu zatiaľ istú do roku 2021.

Predmetom jej návrhu je aj sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin, v prípade ktorého dala podnet na Súdnu radu pre porušenie pravidiel etického správania.

Odvolávala sa pritom na incident z minulého apríla, keď Harabin v jednom bratislavskom podniku konzumoval alkoholické nápoje, čo sprevádzal hlukom.

Žitňanská kritizovala aj viaceré Harabinove výroky napríklad na adresu prezidenta Andreja Kisku či expremiéra Roberta Fica.

Bývalá ministerka poukazovala aj na prepojenie predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľuboša Sádovského s neslávne známym advokátom Radomírom Bžánom.

01 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 02 - Modified: 2024-03-19 16:04:48 - Feat.: - Title: Ohrozené milióny a amaterizmus predchádzajúcich vlád 03 - Modified: 2024-03-06 10:11:12 - Feat.: - Title: Dláždia mu cestu do SIS. Vláda odvolala Pavla Gašpara z funkcie štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti 04 - Modified: 2024-03-01 23:15:20 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie smrti Slováka belgickou políciou vs. svedok z lietadla, videozáznam, psychické problémy a pitva 05 - Modified: 2024-02-06 09:04:08 - Feat.: - Title: Susko je pripravený podať medzištátnu sťažnosť. Z úmrtia Jozefa Chovanca viní pochybenie úradov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 21:18