Šéf strany Sieť Radoslav ProcházkaSnímka: TASR/M. Baumann
StoryEditor

Ako sa koalícia zmenšila o jedného člena?

20.03.2018, 23:00
Situácia od volebného marca nabrala rýchly spád.

Procházka už v auguste nechcel kandidovať za predsedu strany a na líderskú stoličku si zasadol vtedajší minister dopravy Roman Brecely. Procházka sa následne vzdal nielen mandátu v parlamente, ale aj členstva v Sieti. Päť poslancov za Sieť si zvolilo svoj nový politický domov v strane Most-Híd a Sieti v parlamente zostali iba dvaja poslanci. Zvyšní traja členovia koalície tak preto začali rokovať o ďalšom postupe.

V máji Procházku v krokoch smerom zo strany nasledoval aj Brecely a koaliční partneri sa definitívne dohodli na zúžení sa na trojkoalíciu. Rezort dopravy prešiel pod Most-Híd a na jeho čelo sa posadil Árpád Érsék. V septembri 2016 lídri strán podpísali novú koaličnú zmluvu.

„Som presvedčený, že dnešný podpis koaličnej zmluvy je prejavom záujmu troch strán pokračovať v stabilnej demokratickej vláde.Politická stabilita je veľmi dôležitá,“ zastával názor premiér Robert Fico.

Obhajoval vtedy, že vláda za prvé mesiace od volieb ukázala profesionalitu a proti koalícii neexistuje žiadna iná alternatíva. „Urobíme všetko preto, aby táto vládna zostava vydržala celé volebné obdobie,“ dodal.

Podobný názor zastával aj líder Mostu Béla Bugár: „Pre Most-Híd je to výzva, ako využiť potenciál nových členov nášho klubu. Vznikla trojkoalícia, ktorá stojí za Programovým vyhlásením vlády, zabezpečuje stabilitu a naplnenie Ústavy Slovenskej republiky.“

Tretí koaličný líder Andrej Danko za SNS bol hrdý z tohto pokroku a na zoskupenie lídrov a vyzdvihoval našu devízu mať vlastný štát.

Na čele sa odvtedy vymenili ešte dvaja predsedovia, Marek Čapek a Ivan Zuzula. Strana nemá v parlamente už žiadnych poslancov a defacto neexistuje.

01 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS 02 - Modified: 2024-04-05 13:11:22 - Feat.: - Title: Keď má prezident slabé právomoci, tak prečo je toľko napätia okolo jeho voľby? (komentár) 03 - Modified: 2024-03-12 14:47:47 - Feat.: - Title: Korčok sa pustil do koalície kvôli zmenám v RTVS: Idú až za hranu. Veľmi dobre vedia, že prekračujú hranice 04 - Modified: 2024-03-08 11:32:53 - Feat.: - Title: Vládna koalícia zásadne zlyháva v oblasti rovnosti a rešpektu k ženám, tvrdí PS 05 - Modified: 2024-02-28 14:50:34 - Feat.: - Title: Novela trestného zákona: Poslanci schválili, že premlčacie doby za znásilnenie sa nezmenia
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 07:55