Neprešiel ani mesiac od tohtoročných parlamentných volieb a nová vláda už musela čeliť jednej z najväčších doterajších káuz. V polovici marca informoval týždenník Trend a Denník N o vratkách DPH pre podnikateľa Ladislava Bašternáka. Za kúpu siedmich bytov v hodnote 12 miliónov eur si vypýtal od štátu vratku dva milióny eur. Byty sa nachádzajú v komplexe Five Star Residence, ktorý postavila firma kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera. Finančná správa však zistila, že celková hodnota bytov mala byť len 1,5 milióna eur, a vratka bola teda neoprávnená. Celý prípad sa udial pred štyrmi rokmi. Vyšetrovanie bolo vtedy zastavené a znovu sa obnovilo až po medializácii. Vzniklo podozrenie, že Bašternáka môže kryť aj samotný bývalý a súčasný minister vnútra Robert Kaliňák. Ten všetky podozrenia odmieta. Priznal však, že od Bašternáka kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Opozícia zároveň cez leto začala organizovať protesty pred komplexom Bonaparte, ktorý postavila Bašternákova firma a prenajíma si v ňom byt aj premiér Robert Fico. Cieľom protestov bolo odstúpenie Kaliňáka a odsťahovanie sa Fica z bytovky. Nestalo sa ani jedno.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Čo bolo za odvolávaním Kaliňáka?

06.03.2018, 23:00
Robert Kaliňák a kauza Bašternák.

To bol dôvod ďalšej série protestov, ktoré žiadali odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Protesty sa odohrávali v lete 2016 každý pondelok, posledný s číslom 12 sa uskutočnil na začiatku septembra.

Iniciovala ich opozícia. Zúčastnili sa ich tisícky ľudí, najväčšie počty sa odhadovali okolo piatich tisícov. Okrem protestu pred bytovým komplexom Bonaparte ľudia protestovali aj v ďalších slovenských mestách.

Za komplexom Bonaparte stojí práve podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorý si v súčasnosti odpykáva päťročný trest odňatia slobody v kauze neodvedenia dane a poistného. Býval v ňom aj expremiér Robert Fico. Protesty však nedopadli úspešne Kaliňák na svojom poste zostal. 

Bašternák sa spájal s podozrivým odpočtom DPH, keď jeho spoločnosť v roku 2012 kúpila sedem bytov v komplexe Five Star Residence v Bratislave. Staval ju iný neslávne známy podnikateľ Marián Kočner, ktorý je tiež vo väzbe pre kauzu zmeniek.

Opozícia obviňovala Kaliňáka, že stopol vyšetrovanie podozrivých vratiek či prevodov okolo firiem pod patronátom Bašternáka.

Okrem toho, firma B.A.Haus s Bašternákom na predsedníckej stoličke vlastnila počas vyšetrovania nehnuteľnosť v dome, ktorý bol domovom Kaliňáka.

Kaliňák mal podľa obvinení opozície od B.A.Haus dostať 260-tisíc eur, k informáciám došiel ako zamestnanec banky asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára.

Exminister vnútra kúpil majetkový podiel v B.A.Haus od Bašternáka, stal sa tak spoluvlastníkom dvoch bytov ďalších nehnuteľností v Bratislave.

O vysokej sume od Bašternáka sa špekulovala, či nešlo o úplatok, aby sa vratky ďalej nevyšetrovali.

01 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 02 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 03 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 19:05