StoryEditor

Aké prepojenia sa objavili?

05.03.2018, 23:00
Výkričník po Kuciakovom skoro úplnom odhalení teraz svieti nad prepojením Pôdohospodárskej platobnej agentúry s Talianmi.

Výkričník po Kuciakovom skoro úplnom odhalení teraz svieti nad prepojením Pôdohospodárskej platobnej agentúry s Talianmi. Kuciak informoval, že okrem toho, že získali viac ako osem miliónov eur, získali ďalšie státisíce eur vďaka projektovým dotáciám.

Spomínal, že novinári z Aktuality.sk, v ktorých do svojej smrti pôsobil, zdokumentovali viaceré prípady, pri ktorých sa porušili predpisy: „V jednom prípade si firma vypýtala platby na osemnásobok plochy, ktorú skutočne obrábala.

V inom prípade si zase pýtala platby na plochy, za ktoré neplatila nájom a nemala na ne užívacie právo,“ spomenul v článku. Spomenul aj skutočnosť, keď štatutár jednej z firiem pod patronátom Talianov sfalšoval rozhodnutie agentúry za účelom presvedčiť banku a získať zamýšľaný finančný obnos.

Výkričník numero due svieti aj pri peniazoch pre firmy Talianov na bioplynové elektrárne. „A ani tu sa nevyhli pochybeniam. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ich v roku 2015 pokutoval, lebo pri povinnom vykazovaní nadhodnotili množstvo energie, ktoré ich bioplynová elektráreň vyrobila.

Práve od množstva vyrobenej energie pritom závisí aj výška dotácie," zistil Kuciak.

Ako aj HN minulý týždeň informoval, viaceré firmy Talianov za posledné dva roky skončili, či už boli zrušené alebo zlikvidované. Dospeli až ku škrtaniu dlhov, niektoré ako AV-Real aj skončili v konkurze.

Roda sa v reštrukturalizácii zbavil dlhov spoločností CO.BE.R. Humenné a Mangini Sobrance. Dlhy sa následne škrtali v jeho ďalšej firme Agrokomplex Humenné, tá má v obsahu okrem poľnohospodárskej výroby aj prevádzku bioplynovej stanice.

Svojich záväzkov sa zbavuje aj poľnohospodársky podnik Agridea, ktorý pod neho tiež patrí.

Pranie špinavých peňazí však nie je typické iba pre Slovensko a Ndrangheta sa podobne špinavou cestou vydáva aj v zahraničí, všetko pod zásterkou legálneho podnikania.

K známym a osvedčeným taktikám tak patrí využívanie tretích osôb ako fiktívnych majiteľov firiem, obchodovanie so zahraničím s umelo predraženým tovarom či vytváraním tlaku na konkurenciu. Mladý investigatívec tiež spomínal, že aj keď existujú pochybnosti o praní peňazí, skutočné dôkazy stále absentujú.

01 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 02 - Modified: 2024-04-03 11:59:11 - Feat.: - Title: Opozícia bude pre omeškanie priamych platieb žiadať poslanecký prieskum v Pôdohospodárskej platobnej agentúre 03 - Modified: 2024-03-27 12:15:41 - Feat.: - Title: Opoziční poslanci chcú mimoriadny agrovýbor k problému priamych platieb, program by mali tvoriť dva body 04 - Modified: 2024-03-22 17:24:57 - Feat.: - Title: Priame platby budú poľnohospodárom vyplatené do konca júna, avizuje Takáč 05 - Modified: 2024-03-20 10:57:16 - Feat.: - Title: Kapacity Pôdohospodárskej platobnej agentúry sa zvýšia aj pre oblasť kontroly verejného obstarávania
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 19:00