Facebook/Polícia Slovenskej republiky
StoryEditor

Ako polícia komunikuje na sociálnych sieťach?

17.02.2018, 23:00
Proti hoaxom a nepravdivým správam.

Viacerí facebookovo chtiví si možno už všimli, že polícia vkladá do zlepšenia svojho imagu veľa síl, o čom svedčí aj ich aktivita na facebooku. Tí policajti, ktorých spoločnosť často vnímala ako vzdialených realite, s viac nepodarenými prípadmi ako podarenými a suchým informovaním o udalostiach, sú teraz tí aktuálni, aktívni, úspešní a aj vtipní.

Polícia s novým rokom odštartovala svoj cieľ na sociálnych sieťach, ku ktorému sa radí vyvracanie hoaxov a nepravdivých správ. Ako vtedy uviedol Gašpar, internet je výborný komunikačný nástroj, ale v jeho priestore sa nájdu aj osoby, ktoré cez internet šíria nepravdivé a poplašné správy.

Vidí za tým radosť tvorcov z rýchleho šírenia správ či ich cieľ vyvolať medzi obyvateľstvom strach alebo reakcie voči istým skupinám obyvateľstva.

Práve preto sa aj polícia rozhodla pred Vianocami vyvrátiť nepravdivú informáciu, ktorá hovorila o hrozne teroristického útoku na vianočných trhoch v Bratislave. K zabráneniu šírenia týchto informácií vyzýva aj obyvateľov.

K ďalším správam patrí aj pomerne zaužívaný príbeh o tmavej dodávke, ktorá unáša deti hlavne na západnom a južnom Slovensku. Na sociálnej sieti preto polícia informovala, že za posledných 20 rokov nebolo na Slovensku unesené dieťa treťou osobou a v prípade maloletých dochádza iba k rodičovským únosom.

Nasleduje aj pomerne vtipná rada šírená internetovým svetom, že keď niekoho pri bankomate napadnú, stačí zadať PIN kód odzadu a na miesto dorazí policajná hliadka. Polícia však informovala, že takáto situácia určite nenastane a ide iba o obyčajné zadanie nesprávneho kódu, ktoré môže skončiť až zablokovaním karty bankomatom. Upozorňuje s tým aj na kódy ako 1111 či 4224, kedy by každý tento PIN kód mal automaticky aj hliadku zavolať.

Minulý týždeň sa polícia odkázala aj na videoradary, ktoré podľa šírených informácií nemajú žiadnu oporu v zákone, a tak všetko, čo zaznamenajú je nepoužiteľné. Polícia preto uviedla platné certifikáty a presný názov – technický prostriedok a meradlo priemernej rýchlosti a poprela tak tento hoax.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 05 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 17:32