StoryEditor

Ako reagujú lekári?

12.02.2018, 08:43
Chýba motivácia.

Pre lekárov sú odradzujúcim elementom za nezapojenie sa do projektu eZdravia sankcie i skutočnosť, že pre počiatočnú administratívu majú na pacientov menej času, čo bol aj bez e- predpony častý problém aj v minulosti. Okrem toho sa tiež sťažovali, že aj keď chcú, do eZdravia sa zapojiť nevedia.

K ich lepšej motivácii by malo pomôcť poľavenie pokút, čo odobrili minulý týždeň poslanci v parlamente. Uloženie sankcií tak už nebude povinnosťou, ale iba možnosťou. Pozmeňujúci návrh teraz hovorí o pokutách do výšky 200 eur, kritické hlasy však stále volajú po ich úplnom zrušení. Podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera je však lepšie robiť drobné úpravy po spustení prevádzky, ako keby sa mal jej termín posunúť, a teda i viac oneskoriť.

Lekár, ktorý sa vyjadril pre HN a nechce byť menovaný, si myslí, že by sa situácia mala namiesto sankcií riešiť skôr motiváciou lekárov, ktorí by ako odmenu za zapojenie sa do systému dostávali nejaké body z poisťovní. Rozumie ministerstvu a jeho ostrým spustením, že keby zapojenie sa do systému nespojili s povinnosťou, tak sa nezapojí nikto. Posúrenie však podľa neho môže mať aj inú podobu.

Spomína tiež zastaranú techniku, nejednotné informačné systémy a obohacovanie IT pracovníkov. Problémom je aj chýbajúci vysokorýchlostný internet, pre čo systém padá. „Ako keby ste všetkým chceli začať vysielať a oni nemajú prijímače,“ vysvetľuje. Lekári tiež pred spustením neprešli žiadnym školením a naráža sa v tomto prípade aj na generačný problém.

Objavujú sa aj prípady, že niektorí lekári starších ročníkov tak už namiesto toho, aby si zvykli na ďalšiu administratívnu záťaž, radšej dávajú výpovede a odchádzajú do dôchodku. Podľa osloveného lekára je to pre nich posledná kvapka. „Treba to spúšťať pomaly a dobrovoľne, tak ako hovoria doktori, netreba tlačiť na pílu,“ odporúča zavedeniu eZdravia. Jemu samému PIN nedošiel na čas, aj keď o neho žiadal ešte minulý rok.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 16:34