StoryEditor

Analytik Kubáček: Zeman zmierni tempo, do politiky vlády však bude hovoriť i naďalej

31.01.2018, 10:32
Prezident dlhodobo bojuje o to, aby ukončil mandát s vysokou popularitou, hovorí pre HN český politológ Jan Kubáček.

Miloš Zeman zostane českým prezidentom aj v nasledujúcom funkčnom období. Zmení sa niečo na jeho politike a predstaví sa Čechom nový Zeman?
Myslím si, že jeho štýl politiky dramaticky iný nebude. Možno ho len trochu zmierni. A to z jednoduchého dôvodu. Zeman dlhodobo bojuje o to, aby ukončil mandát s vysokou popularitou. Práve to bude pre neho dôležité. To znamená, že z jeho strany bude evidentná určitá ráznosť. Tá však bude zameraná primárne na politikov, najmä na poslancov a senátorov premiéra Andreja Babiša.

Takže očakávate, že sa bude snažiť podporu aj tých voličov, ktorí ho kritizujú za vyvolávanie konfliktov?
Myslím si, že časť svojho vystupovania podmieni tak, aby v ideálnom prípade končil mandát so 70-percentnou podporou. Okrem toho, že je víťazom prvej a druhej priamej voľby prezidenta, je totiž pre neho zásadné aj to, aby odchádzal so širšou popularitou a mohol to interpretovať ako úspech.

Mnohí mu vyčítajú aj prílišnú orientáciu na Rusko či Čínu. Bude v budovaní vzťahov sa týmito krajinami pokračovať?
Ja by som to nevidel tak fatalisticky, ako sa to mnohokrát prezentuje. Z jeho strany ide o pragmatickú ekonomickú diplomaciu. Ak by ho sme za to mali kritizovať, tak by sme rovnako museli uvažovať aj nad francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom či nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Je to skrátka prezident, ktorý chodí za biznisom.

Takže v týchto cestách bude pokračovať?
Myslí si, že áno. Dokonca si viem predstaviť, že bude oveľa viac cestovať aj do Latinskej Ameriky či do niektorých ďalších ázijských krajín, kde bude príležitosť robiť biznis pre české firmy.

Zeman v prvom funkčnom období chodieval do zahraničia aj na výjazdy po Českej republike pomerne často. Bude mať dostatok energie, aby v tom pokračoval?
Myslím si, že to už rozhodne nebude v takej intenzite a podobe, ako to bolo počas prvého funkčného obdobia, keď bol v podstate v každom kraji päťkrát. To bezpochyby nie. Na druhej strane, výjazdov do regiónov síce ubudne, ale zostanú. Budú zrejme tématickejšie. Domnievam sa však, že ekonomickej diplomacii sa Zeman bude venovať aj naďalej. Len to nebude v takom rýchlom a šialenom tempe, aké nasadil v závere minulého roka, keď Vietnam striedal arabské krajiny a Spojené štáty americké nasledovali po európskych rokovaniach. Do toho prišlo Rusko či Kazachstan. V takomto tempe to už nepôjde. A nie je to ani dobré, tým viac v zdravotnom stave, v akom sa nachádza.

Aký bude jeho vzťah k Európskej únii?
Rozhodne nepredpokladám, že by nejakým spôsobom spochybňoval úplne základnú zahraničnú orientáciu Českej republiky na Európsku úniu a Severoatlantickú alianciu. Táto orientácia je u nás už kamenná a zabetónovaná.

V minulosti však aj Úniu neraz ostro kritizoval...
Samozrejme, viem si predstaviť, že v niektorých témach bude veľmi kritický, napríklad v otázke migračných kvót. Ale myslím si, že nebude jediný. Po jeho boku budú stáť premiéri Rakúska, Poľska, Slovenska či Maďarska. Zároveň však bude mať širšiu podporu krajín ako Slovinsko či Chorvátsko. Jednoducho sa ukazuje, že dnes sa debata o migrácii skutočne posunula ďalej. Už to nie je iba o nesúhlase štátov Vyšehradskej štvorky.

Zeman sa v minulosti vyjadroval pozitívne aj vo veci prijatia eura. Môže sa k tejto rétorike teraz vrátiť a Čechov pomaly začať presviedčať, že by bolo správnym rozhodnutím vzdať sa koruny?
Priznám sa, že toto príliš nečakám. Musela by sa totiž najskôr vyriešiť otázka veriteľských krajín. Nielen Grécka, ale aj Francúzska či Španielska. Toto bude na dlhé lakte a potiahne sa to dlho. Prirodzene, táto otázka bude súvisieť aj s posilňovaním oruny. Musela by byť na úrovni 20 korún za euro, aby sa u nás začalo podporovať napojenie na eurozónu a prechod na euro. Takže si myslím, že v nabližších piatich, možno desiatich rokoch nebude táto debata aktuálna.

Môžeme z jeho strany čakať intenzívnejšiu koordináciu politiky s vládou Andreja Babiša?
Rozhodne nebude tak vypätá, ako bola s Bohuslavom Sobotkom. Naďalej však bude náročná. Keď sa pozriete na spolužitie našich prezidentov a premiérov, tak to vždy bol do istej miery nátlak a súboj. Stačí spomenúť vzťah prezidenta Václava Havla a premiéra Václava Klausa, či neskôr prezidenta Klausa a premiérov Vladimíra Špidlu a Jiřího Paroubka. Samozrejme, môžem nadviazať spolužitím prezidenta Miloša Zemana a premiérov Petra Nečasa a Bohuslava Sobotku. Ale nie je to nič výnimočné. Platí niečo podobné, ako je bežné napríklad vo fracúzskej politike. Predsa každý francúzsky premiér sa obáva, že ho francúzsky prezident bude trápiť a komplikovať mu situáciu. U nás je to dosť podobné.Takže určite čakám, že to medzi Zemanom a Babišom bude spolužitie dvoch alfa samcov.

Bude mať Zeman ambíciu ovplyvňovať vládnu politiku?
Nepochybne áno. Určite tam bude vnášať niektoré vlastné témy, hlavne tie otázky, ktoré sú dôležité pre jeho voličov a pre verejnosť. Pretože práve to bude súvisieť so snahou získať širšiu popularitu a podporu verejnosti. Takže očakávam, že sa bude usilovať hovoriť do programu vlády a do jej činnosti.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 08:58