idnes.cz
StoryEditor

Ako miešajú karty ľudia v pozadí?

26.01.2018, 08:33
Drahošov tábor tvrdí, že jeho neskúsenosť môže byť výhodou.

Zeman sa totiž za dlhé roky v politike naviazal na rôznych ľudí, čo mu pri výkone ďalšieho päťročného funkčného obdobia môže skôr uškodiť. Drahoš prichádza do politiky ako nepopísaný list papiera, bez väzieb či záväzkov voči akýmkoľvek politickým silám.
Práve ľudia, ktorí sa v posledných piatich rokoch pohybovali okolo Miloša Zemana, môžu byť v očiach voličov jeho mínusom. „Zeman postavil svoj tím na triumviráte Martin Nejedlý, Vratislav Mynář a Jiří Ovčáček. Drahoš sa tak určite pokúsi vytiahnuť bezpečnostné riziká spojené s väzbami Zemanovho poradcu Nejedlého na ruský a čiastočne i čínsky biznis, na nedotiahnutú bezpečnostnú previerku jeho kancelára Mynářa (na snímke vľavo s Nejedlým) a na neprofesionalitu hradného hovorcu Ovčáčka. Ten vťahuje do politického súboja nepatričné témy, čím fakticky konflikt len násobí,“ pripomenul politológ.

idnes.cz

​Ovčáček podľa neho často hovorí za prezidenta bez toho, aby mal na to mandát. „Vo výsledku to iba čerí vnútorné aj zahraničné vzťahy.“
Naopak, Zemanovým plusom môže byť to, že dokonale pozná pomery na českej politickej scéne a má na nej vynikajúce kontakty. Navyše, teší sa podpore premiéra Andreja Babiša. Dá sa teda predpokladať, že ak by obaja ústavní činitelia zotrvali vo svojich súčasných funkciách, tak spolupráca medzi Hradom a vládou by dobre fungovala.
Drahošovi stúpenci zase veria, že ich favorit privedie so sebou na Hrad ľudí podobného razenia, ako je on sám. Teda vedcov, intelektuálov či ďalšie politikou dosiaľ nezaťažené osobnosti. Tým pádom by sa do sídla prezidenta podľa presvedčenia Drahošovho tábora vrátila slušnosť, aká tam naposledy vládla za úradovania Václava Havla.
Napokon, to je podľa odborníkov najväčšia Drahošova devíza, ktorá ho posunula do druhého kola. „Ak má niekto poraziť Zemana, tak ho porazí práve preto, že voliči v ňom budú vidieť opak toho, čo reprezentuje Zeman. Teda akúsi slušnosť, dôstojnosť a schopnosť reprezentovať krajinu,“ tvrdí pre HN český politológ Jiří Pehe.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 08:52