Radovan ZnášikTASR/Marko Erd
StoryEditor

Kto je Radovan Znášik?

25.01.2018, 23:00
Niekto musí byť vždy prvý.

A to prvé prišlo už minulý september v podobe Radovana Znášika, ktorý do boja vstupuje ako občiansky kandidát.

Znášik má za sebou diplomatické štúdiá v Londýne po ktorých na šesť rokov nastúpil na Ministerstvo životného prostredia. Podarilo sa mu získať štipendium japonskej vlády a v Tokiu študoval verejnú politiku. Do Turkmenistanu zase zavítal v rámci vysunutého pracoviska Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Návrat na Slovensko po svojom sľubnom zahraničnom pôsobení prišlo s narodením dieťaťa minulý rok. A to pôsobenie chce aj prikoreniť prezidentskou chuťou.

Verejnosti neznámy kandidát odôvodnil svoj vstup do predvolebného zápolenia tým, že z tejto pozície sa dá veľa zmeniť. Svoje nezištné úmysly na slovenskej politickej scéne už pomerne tradične opisuje tým, že chce spoločnosť a politiku očistiť od narastajúcej korupcie a klientelizmu. Jeho cieľom je aj odpolitizovanie justície a súdnictva za pomoci reforiem či zmeny voľby generálneho prokurátora. Ďalšími prelomovými krokmi by bolo vytvorenie protikorupčnej agentúry, nezávislej od Národnej kriminálnej agentúry a polície. Podľa Znášika by riešila politickú korupciu a spadala by pod prokuratúru.

Terčom kritiky z jeho úst bola aj hmotná zodpovednosť zamestnancov verejnej správy. To čo u nás chýba je podľa neho dôvera v štátne inštitúcie, ktoré narážajú na limity transparentnosti.

Aj keď sa uvádza ako občiansky kandidát, chce hľadať podporu aj u politických strán. Síce svoju kandidatúru oficiálne oznámil pred štyrmi mesiacmi, nedá sa zatiaľ povedať, že by zatiaľ aj aktívne agitoval svojich voličov. Na facebooku má niečo cez sto fanúšikov a na vlastnej stránke prezentuje stručne až neosobne svoje ciele, zatiaľ vzdialené kontaktu s ľuďmi.

Nový rok začal so zbieraním podpisov za vypísanie referenda, ktorým chce na Slovensku posilniť demokraciu. Pýtal by sa v ňom na zmenu voľby generálneho prokurátora, zavedenie takzvaného občianskeho veta, kedy by občania mohli vetovať parlamentom navrhované zákony. Demokracia sa podľa neho začína a končí voľbami, a preto by sa mal občanom dodať nástroj, ktorý by tak mohol ovplyvňovať dianie v parlamente.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 06:58