StoryEditor

Analytik Reguli: Mika by mohol využiť protismerácke nálady v Bratislave

14.01.2018, 23:00
Po Václavovi Mikovi by mohli siahnuť menšie politické strany, tvrdí pre HN Martin Reguli, analytik Nadácie F. A. Hayeka.

Bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika zvažuje, že sa bude v jesenných komunálnych voľbách uchádzať o post primátora Bratislavy. Mal by podľa vás šancu, najmä teraz, keď jeho nástupca na čele verejnoprávnej RTVS Jaroslav Rezník, ktorý ho v súboji o túto stoličku pripravil, prijíma kontroverzné kroky?
Myslím si, že v kontexte tohto vývoja je to dobrý krok. Mika sa tým môže zviditeľniť. Bude to však záležať na tom, akú kampaň zvolí voči súčasnému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi. Ten momentálne nie je príliš populárny.

Prečo Nesrovnal stráca popularitu?
Pretože ho obyvatelia vnímajú ako neefektívneho v napĺňaní svojich sľubov. Pokiaľ súčasný primátor tento rok nespraví nejaké výrazné zmeny, ktoré by mu pomohli dohnať stratenú popularitu u občanov Bratislavy, tak by Mika mohol tento súboj voči Nesrovnalovi zvládnuť a vo voľbách ho prekonať.

Miku vo voľbách nepodržal Smer. Je pritom známe, že práve vládna strana to má v Bratislave ťažké. Môže mu to vo voľbách primátora nahrať do karát?
Prirodzene, tento protismerácky aspekt by teraz v Bratislave mohol zavážiť. A to najmä z toho hľadiska, čo sa teraz deje v RTVS. Mika má v tomto smere šancu osloviť dostatočný počet ľudí. V závislosti od toho, akú bude robiť kampaň, tak má podľa mňa šancu dokonca aj vyhrať.

Predsa len, nebudú mu chýbať politické skúsenosti a podpora?
Samozrejme, bude dôležité, aby dokázal získať podporu v rámci mestského zastupiteľstva. Tam však bude rozhodujúce aj to, aké bude ich zloženie. Či v nich budú sedieť nestraníci, ktorí s ním budú ochotní diskutovať, alebo skôr pravičiari či ľavičiari. Tam by mohol mať problém, ak sa voči nim veľmi vyhraní alebo bude presadzovať príliš radikálne zmeny, ktorými by mohol narušiť určitý status quo, o ktorý by mohla mať záujem časť súčasných poslancov.​

V čom by teda mohla byť Mikova výhoda?
Nepochybne je schopným manažérom, čo už preukázal v Markíze aj RTVS. Z tohto hľadiska má šancu postaviť sa do akejsi pozície technokrata, ktorý sa tam uplatní. Teda presadiť sa ako človek, ktorý má pozitívne skúsenosti v riadení verejnoprávnej inštitúcie, ale zároveň aj pozitívne výsledky v súkromnom sektore. V tomto smere mu nikto nebude môcť vyčítať, že je to človek, ktorý nemá za sebou nič. Naopak, má toho za sebou dosť aj vo verejnoprávnom sektore a inštitúciách.

Čo by teda mohlo rozhodnúť o jeho úspechu?
Veľa bude závisieť od toho, ako dokáže pripraviť reálny program zmien a čo budú jeho priority. Podľa mňa práve na to sa budú sústreďovať jeho oponenti. Ak ho budú chcieť na niečom chytiť, tak práve na tom, že nebude vedieť, čo sú hlavné priority a ako ich efektívne riešiť. Bratislava totiž hlavne z hľadiska dopravy potrebuje efektívne riešenia a potrebuje ich rýchlo. Takže práve toto by som nazval Mikovou slabinou.

V nedávnych župných voľbách sme v Bratislavskom kraji aj inde videli, že výrazne bodovali nezávislí kandidáti na poslancov. Mohol by Mika, za ktorým nestojí žiadna politická sila, ťažiť z toho, že voliči už majú dosť veľkých strán a v komunálnych voľbách budú preferovať nezávislých?
Nie som si istý, či to bude platiť aj pri voľbách primátora. Na druhej strane, aj v minulých voľbách primátora a starostov uspel v bratislavskom Starom meste ako nezávislý kandidát. A nebol jediný, takýchto prípadov je celá história. Veď predsa aj Nesrovnal bol v čase, keď kandidoval, bez nejakej veľkej politickej podpory. Proti nemu stála Tatiana Kratochvílová, Milan Ftáčnik a Milan Kňažko. Takže myslím si, že toto by nevyhnutne nemuselo prekážať. Podľa mňa by však u Václava Miku mohla, naopak, zavážiť iná vec. A to v tom prípade, ak by sa z neho stala tak výrazná osobnosť, že by po ňom mohli siahnuť nejaké nové politické strany.

Ktoré strany by o neho mohli mať záujem?
Napríklad Spolu – občianska demokracia Miroslava Beblavého a Jozefa Mihála, alebo na druhej strane Progresívne Slovensko či iná z týchto nových síl. Naopak, nemyslím si, že by sa pripojil k niektorej z väčších existujúcich strán, či už SaS alebo Oľano. Podľa mňa nebude mať takúto motiváciu. Skôr malé strany budú mať záujem siahnuť po ňom a usilovať sa o to, aby sa s nimi spojil.

Je takéto spojenie reálne?
To už bude iba na jeho zvážení, či sa tak rozhodne alebo nie. Ale mohol by to byť zaujímavý politický marketing pre obidve zúčastnené strany. Každopádne som presvedčený, že pokiaľ by to zahral rozumne, tak by mu to nemuselo uškodiť. Ale nemyslím si, že to je nevyhutné pre jeho úspech.

Vráťme sa ešte k Ivovi Nesrovnalovi. Spomínali ste, že nesplnil očakávania voličov. V čom konkrétne?
Ja to ako Bratislavčan vnímam z toho hľadiska, že keď boli minulé komunálne voľby, Nesrovnal sa dosť prezentoval bilbordmi, na ktorých Bratislavu prirovnával k iným západným mestám ako Viedeň či Kodaň. Hovoril, že Bratislava síce nie je ako tieto mestá, ale môže mať rovnako kvalitnú dopravu či služby. Nastavil tým dosť vysokú latku a očakávania, že ako primátor bude človekom, ktorý má jasne definované priority a dokáže pohnúť vecami dopredu.

V ktorom segmente?
Predovšetkým v oblasti dopravy, ktorú Bratislavčania pociťujú zrejme ako najväčší problém. Takže rozhodne mali väčšie očakávania z hľadiska určitej koncepcie dopravy, ktorá by prepojila všetky veci riešené na úrovni Bratislavy. Ide napríklad o trate električiek, prepojenie vlakov či obchvat. Jednoducho o vytvorenie jasnej koncepcie, ktorá by dávala zmysel a projekty by na jej základe na seba nadväzovali. Aby sa tu vyslovene každý mesiac neobjavovalo nejaké riešenie, ako bola lanovka či predĺženie električkovej trate v rámci petržalky. Čiže v tomto zmysle Nesrovnalovi chýbala nejaká jasná vízia, ktorá by naplnila jeho predsazvatie vytvoriť tu kvalitnú infraštruktúru a služby. Na druhej strane mám pocit, že bol zároveň neefektívny vo vykonávaní svojich rozhodnutí.

Ktoré rozhodnutia máte na mysli?
Najmä tie, ktoré sa týkali jeho plánov na rok 2018. Je síce vidno, že tam že chce byť aktívny. Ľudia mu však budú zazlievať, že mal štyri roky, ale nepostíhal toho tak veľa, ako od neho očakávali. Takže môže mať dosť výrazný problém, že ho voliči budú vnímať ako bezzubého. Taký je môj súčasný dojem.

Vás Ivo Nesrovnal sklamal?
Možno niekto bude mať na to iný názor, ale ja to cítim tak, že v Bratislave je voči nemu akási apatia. Hovorím to ako Bratislavčan, ktorý celú situáciu vníma aj z vlastného osobného hľadiska. Videli sme predsa, ako dlho sa rekonštruovali niektoré úseky električkových tratí, ako sa riešia dopravné uzly, situácia okolo Starého mesta alebo rekonštrukcie na dalších mostoch. Takže celkovo je tam viacero vecí, v ktorých Bratislava potrebuje jasnú a ráznu víziu, čo a ako sa reálne bude realizovať. V tomto smere je to asi najväčšia slabina Nesrovnala. Prišiel ako človek, od ktorého ľudia veľa očakávali, lebo sľuboval, že bude schopný manažér. Nemá však za sebou tie výsledky.

01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 03 - Modified: 2024-04-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 13:35